Hundträning

Vad är RÄTT metod?

Var ute i Linnebäck ikväll och fick veta lite mer inför rallylydnadskursen som jag ska hålla där (om fler anmälningar droppar in :-)).  Annika och jag kom in på det där med metoder, och Annika berättade hur hon tänkte. När jag kom hem började jag fundera på det här med hundträning och just metoder och blev inspirerad att skriva av mig..

Vad är det egentligen som säger om en metod/arbetssätt är rätt eller fel? Kan man säga att något är dåligt? Att något är bra? Vad är det som avgör i så fall? Generellt sätt, så tror jag att det som fungerar, är en bra metod. Fungerar det inte, då var det uppenbarligen en dålig metod. Sen kan man ha gått olika vägar för att ha tagit sig dit, såklart.

I mitt tycke, så anser jag själv att jag tar en bra väg när jag tränar med en metod som ger resultat och jag jobbar med att förstärka det positiva. Då har vi samtidigt roligt och inga konflikter skapas. Det är den metoden jag helst använder i både vardagen och i momentträningen – ja hunden lär ju lika, den vet inte skillnad på vad som är vad 😉

Att använda positiv förstärkning (och ibland negativ straff, dvs utebliven belöning), speciellt i vardagen, kan faktiskt vara svårt, omständigt, ta tid, och gå en på nerverna, hihi! Men för mig är det faktiskt värt det! (Tackar gudarna att jag fick lära mig självkontroll för hund!) För det har så många fler fördelar. Istället för att lära hunden att inte dra, så lär jag hunden att gå fint i koppel. Och istället för att lära hunden sluta göra utfall, så lär jag hunden att fokusera på mig vid hundmöten, som exempel. Skillnad? Man fokuserar på det hunden SKA göra, det man ska lära in, och inte vad som ska bestraffas 🙂 Men som jag nyss skrev, det tar tid och det kan ibland kännas som en omväg jämfört med att bara rycka tag i kopplet eller säga åt hunden. Jag har provat det också, men det var inte min grej. Det fungerade inte helt enkelt.

Oftast känner jag att ”klickervärlden” är väldigt  komplicerad. Det räcker inte att gå en klickerkurs och sedan kan man klicka. Det räcker inte att gå två kurser heller för den delen. Det tar sån tid att lära sig konceptet på riktigt, för att inte tala om alla dessa ord på ”fackspråk á la klicker”.  Och det krävs en väl genomtänkt plan i huvudet där man är medveten i förväg om exakt hur man ska gå tillväga. Och jag vet att jag inte är fullärd i konceptet. Jag är inte fullärd över huvud taget. Det blir man nog aldrig. Det gäller att våga utveckla sig, samla allt man lärt sig i sin ryggsäck och därefter skapa sitt eget arbetssätt, sin egen metod utifrån det. Vi har alla olika ryggsäckar, och därför också olika arbetssätt.

Det vi har gemensamt är att vi älskar hund och att vi vill få resultat. Ta lärdom av varandra!

Kram från mig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s