Hundträning

Uthållighet

Mitt största svaghet när det gäller hundträning tror jag är uthållighet. Jag har så ruskigt svårt att få hundarna hålla ut under en längre tid. (Kanske hänger det ihop med att jag också var otålig?) Med Indra och Nickie, mina första hundar, av raserna borderterrier och cairnterrier, tävlade jag freestyle, men det blev aldrig som på träning. Det gick bara segt och ja.. Idag tror jag att jag tränade tävlingsaktigt för sällan, och att jag gick för fort fram. Steget blev så stort – för stort för dem! Tror jag har lätt för att belöna för ofta – och på tävling blir det ingen belöning alls! Stackars hundar…

Med Skurk är det dock en helt annan sak. Motivationen är större, han KAN momenten (vilket är en förutsättning för att kunna träna uthållighet….), men han är en helt annan hund än terrierflickorna. Han är lätt att få kontakt med – men lika lätt har man för att tappa den ibland. Han håller koll på omgivningen och saker som händer runt honom, och helst verkar han vilja att det händer nya saker. Det är svårt att hitta exakt rätt ”humör” för rätt moment. Han får inte vara för het, men heller inte för lugn i fotgåendet. Jag vet inte riktigt hur jag ska belöna honom på bästa sätt egentligen.

Jag är helt ny i lydnaden, och jag har insett att det är så mycket mer än att träna in dessa konster/moment med hundarna. Det är allting annat man ska bli duktig på också. Störning, uthållighet, tävlingssituationer, kedja ihop moment, rätt attityd och belöningar.. För att bara nämna det som var det första jag kom på liksom! Och stimulikontrollen – det som alla klickernördar verkar ha problem med! Haha, ibland är jag inte alls säker på att Skurk verkligen kan alla moment när jag ger kommando, utan han känner mer igen situationen. Fast det är ju inte typiskt för just lydnaden förstås 🙂

Hur som helst – jag ska gå lydnadskurs för Lena Björnson snart, nu i höst. Det behöver vi verkligen! Vet inte alls hur hon är, så det blir spännande! Plöjer böcker av Svartberg och Hagström/Brandel m.fl. och försöker få mer inspiration och motivation. Känns som jag stannar rejält i utvecklingen annars. Har ju ingen att träna hund med här, ingen att diskutera med, inga nya platser att träna på då körkortet uteblir.. (Inför första lydnadstävlingen tränade vi ensamma och försökte lära mig genom att läsa reglerna på papper, utan att ens ha sett alla moment på riktigt typ..) Annat var det i Forshaga på gymnasiet, och det saknar jag så sjukt mycket..

Men jag har gett mig sjutton på att jag ska meritera Skurk i lydnaden eller brukset, och första målet är ett förstapris i lydnadsklass 1! DET SKA VI FIXA!

I natt tränade vi lite. Och motivationen var på topp när det var mörkt och öde och småkyligt! Härligt! Då funkade allt såå mycket bättre. Synd att inte tävlingarna var förlagda så 😉

Annonser

En reaktion till “Uthållighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s