Film · Hundträning · Kurs/Utbildning

Specialsökkurs på Hundcampus

(BILDER OCH FILMER LÄNGRE NER I INLÄGGET!)

Nyss hemkomna från Hundcampus för första gången, vilket såklart var väldigt spännande då jag inte hade någon aning om vare sig hur Hundcampus jobbade eller hur specialsök funkade innan jag åkte dit.

På fredag kväll när vi anlände hade vi en ca två timmar lång genomgång om vad Hundcampus var och om deras arbetssätt… Och mer hann vi inte med, för då var klockan runt 21.30 🙂 Bara att hoppa i säng och lägga sig. Skönt att man hade hyrt rum i samma byggnad!

På lördagen varvades teori med praktik och vi fick börja träna våra hundar på plattformen. Tanken var att alla hundar skulle kunna urskilja te från andra dofter. För Skurks del tog den nästan ett dygn innan han fattade att han skulle koppla på nosen – och då gick allt i en väldig fart!

På söndagen (sista dagen!) fortsatte vi att varva teori med praktik och vi fick även testa att lämna plattformen och gå på sökbanan istället (även om det gick lite fort där i stegringsplanen) innan vi avslutade.

Hur har helgen känts då? Mycket ny info! Jag var inte särskilt insatt i dofternas värld innan kursen, så det var mycket att ta in. Arbetssättet hade många stora likheter med mitt, men här arbetade man mer med hjälper än vad jag är van vid. Vi pratade en del om att variera sina metoder, efter moment och hur långt man kommit t.ex.. Det tror jag väl inte att jag gjort så himla mycket, så där fick jag en tankeställare. Jobbar ju helst enbart med positiv förstärkning och utan hjälper så långt det går (speciellt i lydnaden). Men jag har ju inte shejpat in spårning eller drag direkt heller.. så då har jag väl använt olika metoder.. eller? 😀 hihi

Innan Skurk fick gå sökbanan så var jag väl inte sådär fångad av det här med specialsök. Men när han fick lämna plattformen och gå ut på sökbanan, då var han jätteduktig och även jag tyckte att det var roligt! Allt tog mycket längre tid än vad jag hade trott!

Det tog i alla fall ett tag innan han kopplade på nosen och släppte ”klickertankarna/shejpingtankarna” – eftersom det är så våra träningspass brukar se ut. Ja herregud, det märktes ju att han var van att klickertränas i alla fall! Och i det här fallet var det inte enbart positivt! Dessutom syndes det väldigt tydligt vad jag gjort för misstag i träningen tidigare – att jag mitt i träningen börjat belöna för något annat! Det har gjort att Skurk kan göra en sak 5 gånger i rad klockrent och få belöning för det, men den 6:e gången provar han något annat. (Det kommer från när han var yngre och jag var helt nykär i att ha en hund som BJUDER på egna beteenden, vilket var helt nytt för mig då. Så om vi t.ex. tränade vinka, och han sen helt omedvetet tog ett steg bakåt, så klickade jag och belönade för det – för det kunde ju utvecklas till ett backande!) Aja baja, Petra! Men där är jag på bättringsvägen i alla fall.. Jag är medveten om mina fel!

Något annat vi fick med oss som vi bör träna på, är att ha ett ”keep going”-kommando. Alltså som ett ”Braaaaa” som inte betyder ”Bryt – här får du belöningen”, utan ”Helt rätt, fortsätt såhär så kommer du närmare belöningen”. Jag har inte använt mig så mycket av såna kommandon, då jag i min drömvärld inte behöver såna kommandon, utan arbetar stegvis i så små steg så att hunden förstår. Men det kan ju vara bra att kunna! 😀

Min vän Bea och Simbaa var också med. Deras blogg hittar ni här: http://amstaffensimbaa.bloggplatsen.se/

Bea & amstaffen Simbaa
Bea & amstaffen Simbaa
Marianne & lapska vallhunden Ritzie
Marianne & lapska vallhunden Ritzie
Jag & Skurk på sökbanan
Jag & Skurk på sökbanan
Jag & Skurk på plattformen
Jag & Skurk på plattformen
Annonser

En reaktion till “Specialsökkurs på Hundcampus

  1. Näsarbete måste ju passa Skurken som handen i handsken (när han väl kom på vad han skulle göra)! 😉
    Kul att se honom ”live” också! Sjukt snygg har han blivit lilleman! 😉
    Fast jag tycker nog ändå att ni skulle bli ett utomordentligt bra Hemvärnsekipage! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s