Allmänt

Vad hundarna betyder för mig

Jag skriver, som tidigare nämnts, ett examensarbete om hur man kan använda sig av hundar i det sociala arbetet med människor, och vilken betydelse hunden har. Jag läser litteratur (som till 99,9% består av forskningsrapporter) som bekräftar vad jag redan vet.

För jag vet redan att hunden har en magisk förmåga att liksom få en att ta sig upp ur sängen och gå ut, när man mår skit. Oavsett om man mår dåligt psykiskt eller fysiskt. Eller om man bara sjunkit ner i soffan och slöat till. Man kommer ut.

En hund finns där i alla lägen, både de lugna och de mer fartfyllda stunderna. De glada och de ledsna.

Jag vet redan att hundarna alltid sprider en glädje runt sig var de än går och att de påverkar sin omgivning. Allt förändras så fort en hund kommer dit. Människor öppnas upp och människor blir gladare.

Och jag vet också att hundarna utvecklar min sociala sida och min kreativitet. Jag får utvecklas som person och jag får utvecklas som hundtränare. Dessutom får man lära sig mycket om ansvar, planering och att sätta en annan individ i första rummet.

Utan hundarna hade jag inte varit där jag är idag. Utan hundarna hade jag kanske fortfarande varit den tysta, blyga tjejen som aldrig riktigt passade in. Jag visste ju att jag inte var intresserad av de senaste modekläderna eller att spela dum och försöka locka pojkar. Nej, jag var ju en hundmänniska.

Gillat hundar har jag gjort så länge jag kan minnas, och jag vet att jag tjatade länge om att vi skulle skaffa hund.. Men när jag fick min första hund, Nickie, kunde jag blomma ut på riktigt! Vi började träna och tävla, jag kunde träffa andra jämnåriga hundnördar och jag fick mycket beröm från människor runt om på klubben t.ex. Jag började engagera mig i ungdomssektorn på klubben och utbildade mig till instruktör inom både rallylydnad och freestyle. Tänka sig! Jag som knappt vågade lyfta luren för att ringa ett telefonsamtal, skulle nu instruera andra, vuxna, i hur de skulle träna sina hundar!

Gymnasievalet var inte svårt. Jag valde att flytta från Karlskoga och spendera mina tre år i Forshaga på Hundsportgymnasiet. De hittills bästa åren i mitt liv. Hade det inte varit för Nickie, eller Indra som jag delade dessa underbara år med, så hade jag ju aldrig utvecklats så pass mycket som jag gjort. Jag hade ju aldrig valt den skolan om det inte vore för dem. Och det var på gymnasiet som allt verkligen tog fart och jag blev mer och mer hundnörd. Insåg då också att det finns många som är som jag 😉

Jag skulle kunna säga massor om det här ämnet, men jag ska försöka avrunda. Kort och gott skulle jag inte vara jag om det inte vore för hundarna. Jag ÄR hundar. Jag ÄR en hundmänniska och jag brinner för hundar och hundträning. Hundarna ger mig massor av glädje och tillit, som ett mycket få antal människor kan göra. De ger direkt besked på hur de mår eller hur de känner sig, man får liksom feedback på en gång. Och man får någon att skämma bort. Det man gör, får man uppskattning för. Man gör skillnad. Hundarna ger mig en anledning att leva i nuet, att tänka på andra saker, och de ger mig möjlighet att utvecklas som människa och som hundtränare.

Hundarna är en livsstil och de är mina livskamrater.

Jag blir mer och mer säker på att jag vill ägna hela mitt liv åt hundarna – även yrkesdelen. I alla fall nu, det är vad jag vill. Men hur? Det har jag funderat på länge.. Att bli polis, väktare eller jobba i tullen passar inte mig. Att vara instruktör är kul, men kräver otroligt mycket och man ”får ögonen på sig” och det är konkurrens.. Nu var jag inne på Forshaga Akademins hemsida och kollade på deras YH Hund som de ska försöka starta 2013. De kommer att starta utbildning med inriktning på Instruktör eller Friskvårdsterapeut. Båda två lockar starkt, och båda två är bra att ha. Kanske skulle man gå båda 😉 Jag känner dock IDAG att intresset för friskvård för hundar ökar, i takt med att fler och fler hundars skador/sjukdomar upptäcks. Och jag är intresserad av friskvård (för både människor & hundar), speciellt efter det här med Skurk. Tror att det kan vara en bransch på stark framåtmarsch.

Då blir bara frågan – Vad ska jag göra innan dess? Och har jag råd att plugga igen? Och vill jag flytta igen?

Annonser

4 reaktioner till “Vad hundarna betyder för mig

 1. Hej Petra! Kul att du hittade till mig när du letade efter utbildning! Jag går min utbildning på Ängslyckan. Och är mer än nöjd med den! Den är helt toppen alltså !
  Hur marknaden ser ut är väl rätt svårt att svara på. Det beror på vart du bor, vilken konkurrens du har, om du blir en bra fysioterapeut osv osv. Marknaden växer, men det gör även antalet fysioterapeuter. Jag kommer att starta upp en verksamhet och se hur efterfrågan ser ut här där jag bor. Sånt är väldigt svårt att veta innan man börjat komma ut på marknaden. Men jag vill gärna delsvis kunna fördriva mig på det om möjligheten finns. Jag har ju annan sysselsättning under tiden och jag är glad bara av att få lära mig allt och kunna använda det på mina och vänners hundar. Vet inte om det är något specifikt mer du vill fråga. Men fråga på i såna fall! =)

 2. Himla fin hund du har. Halkade in här eftersom att jag är så himla sugen på Kelpie, men tyvärr passar det inte med ännu en hund fören om ett par år. Tyckte att Grejaskogen verkade vara en vettig kennel och ser att din hund är därifrån, hur upplever du dem? 🙂 Kram

  1. Hej Elin!
   Tack för din kommentar! Såg att du går Hundsport, precis som jag gjorde för några år sen. Kul! Trivs du?

   Jag är precis som du och vill vara ute i god tid med hundköp och planera =) Grejaskogen är en kennel jag varmt kan rekommendera. Anna som har kenneln är en superuppfödare som är ärlig och som ställer upp. Jag sa själv innan jag köpte Skurk, att ska jag ha kelpie, så ska jag ha från Grejaskogen. Har aldrig ångrat mig. De kanske inte alltid är några utställningsstjärnor, men å andra sidan brukar man mest vara intresserad av arbete. Det brukar vara ett väldigt driv i hundarna därifrån, superroliga att arbeta med!

   Hör av dig om du undrar över något mer!

   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s