Hundträning · Skurks diagnos och rehabilitering

Veckoplanera hunderiet eller inte?

Nu har jag börjat jobba ute på lägergården (jobb nr 2 för i sommar) och det är fullt ös och pendling som gäller. Jobbar dessutom olika skift, så jag har inte riktigt kommit in i det. Är mest trött hela tiden tycker jag när jag kommer hem 😀 Är dock pigg och glad på jobbet när jag får umgås med alla fina ungdomar, och får vara utomhus hela dagarna med dem och syssla med fullkomligt varierande sysselsättningar! Känns lite som ett drömjobb faktiskt 😀

Det jag från början tänkte skriva om var i vilket fall som helst om jag skulle göra en veckoplanering för Skurkis, ja så det blir lite struktur på hans träning liksom. Vi fick testa det på gymnasiet nån gång vet jag, och sen var det ju väldigt poppis på hundbloggar för… ett tag sen, vill jag minnas!

Fördelen blir ju helt klart att man ser till att det man tänkt, faktiskt också blir gjort. Nackdelen är att det fina med hunderiet, spontaniteten och friheten försvinner. Hunderiet har ju varit lite av en ”fri tid” där man bara slappnar av och gör. (Även om jag kan planera precis innan ett lydnadspass vad jag ska träna på, men det är en annan sak än veckoplanering…)

För Skurks del skulle jag nog mest använda veckoplaneringen för att få med all fysträning jag vill. Sen kan det tillkomma andra saker, men planeringen är det viktigaste, typ minimumet för de dagarna. Lydnad t.ex., det tränar jag så gott som varje dag ändå, och den vill jag ha kvar lite ”öppen och fri”, så den planerar jag inte in. Inte än. Tror att det kan ta bort glädjen tyvärr. Mål kan man ju i och för sig skriva in, typ ”den här veckan ska skiftena mellan sitt-ligg på fjärren funka oavsett avstånd” eller ”han ska klara platsliggning 5 min med störning av omtyckta personer”, eller ”han ska lära sig stå på bakbenen”. Ja, ni fattar.

(Förresten saknar jag långpromenaderna, dragträningen och löprundorna. Saknar avkopplingen och motionen.. 😦 )

Påhittat exempel:
Mån: Vattentrask i sjö, x min intervaller
Tis: Skritträning x min, under promenad
Ons: Dragträning i skritt med sele med två linor
Tor: Slalom- och cavalettiträning
Fre: Backträning (snedda uppför/nerför backen)
Lör. Lösspring i kuperad terräng x min
Sön: Brukshundklubben halvdag

Jag vet inte. Vad tror ni? Har ni erfarenhet av detta? 

Nu kommer Skurk ock krafsar på högersidan. Då betyder det att jag ska öppna täcker och låta honom krypa ner tätt, tätt bredvid. Varje natt. Myskillen! Godnatt på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s