Hundträning

Skolgårdar är guds gåva och polletten har trillat ner

20120805-131818.jpg

Lena kom på den briljanta idén igår att vi skulle mötas på Sandviksskolans (och Österledsskolans – de sitter ihop) skolgård nästa spårtillfälle. Så det gjorde vi idag. Jag, Lena och Elin med våra fyra hundar; kelpien Skurk, sheltien Kosmos, vorstehn Najmi och wheaten terriern Linus.

Efter idag är jag SÅÅÅ NÖJD! Vi har spårat över gräs, sand, asfalt, betong, metall och trä – och det har gått super! (Undrar om vi inte till och med spårade över en stentrapp?) Över fotbollsplanen, genom lekparken och sanden, över på asfalten, upp på trappen, ner på gräset, upp på rampen… När vi spårade den korta biten över sanden gick det nästan rysningar genom kroppen, han spårade som en gud! Jag trodde sand skulle vara svårt?! Och han tog upp alla apporter själv, förutom den sista, som var en nyckelknippa. Har aldrig tränat på nyckel förut, så det var ju lite fail från min sida att lägga den som den sista. Man lär sig av misstag!

Har också kommit på mig själv nu! Jag tror jag vet varför det gick så bra idag, och så dåligt igår, och varför han spårar så bra i improvisationsspåren/överraskningsspåren i skogen – för att han inte fått svåra vinklar! Och när han får det, som igår, så tappar han bort sig. Det känns som att en pollett har trillat ner. Jag kan ju inte svära på att det är detta, men det känns logiskt. Igår såg ju spåret ut såhär: ”100 steg – 90 gradersvinkel – 100 steg – 90 gradersvinkel – 100 steg – 90 gradersvinkel – 100 steg – 90 gradersvinkel – 50 steg”. Många vinklar med andra ord. Inte så konstigt! Och han spårade ju jättefint de första 100 stegen igår… Ja, det var ju fram till första vinkeln det! Och de sista 50 stegen tog han också fint… ja det var efter den sista vinkeln, det!

Tankar efter idag:

  • Börja skriva loggbok igen! Spår om något är en sådan gren som man kan behöva dokumentera vad man gör! Då skulle jag ha sett dessa samband tidigare. Man kan skriva ner längd på spåret, liggtid, vindens riktning, apporter, tidpunkt på dagen, väder, störningar, underlag…
  • BÖRJA TRÄNA VINKLAR!
  • Lägga in hårda föremål i spåret, och mindre föremål. Fick gamla övergivna nycklar av Elin idag, som jag kan använda vid uppletande/spår.
  • Lära Skurk vara tyst… Idag fick jag skäll av en som bodde nära uppbindningsplatsen… Sorry!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s