Hundträning · Kurs/Utbildning

Lydnadskurs för Lena Björnson, del 1 av 2

Vi åkte på kursen, efter mycket om och och men. Jag var rätt nervös innan, men det hade jag inte behövt vara. Skurk visade sig från sin allra bästa sida! Hur kommer det sig att saker går bättre än tänkt helt plötsligt, när man precis ska få hjälp med något? Fick faktiskt höra att jag jobbade fint med honom och att han verkade vara en trevlig hund. 😀 Vi fokuserade mycket på lugn och NO STRESS, och det gick bra! Han går lätt igång min grå herre. Hela han är en startknapp, tror jag! 😀

20120908-194256.jpg
Tröööööött kille ”chillaxar” och filttränar.
(Chillar + relaxar för er som inte hänger med 😉 )

 

Kursen var upplagd så att vi ställde alarm på 10 minuter, och sedan fick ett ekipage all uppmärksamhet under den tiden. Sedan bytte vi laget runt, så att alla fick lika många 10-minuterpass. Skurk och jag fokuserade på Rutan, Fotgående, 2:ans apportering samt Budföring. (Men vi tjuvtränade även på ”hopp-sitt-hopp” över lydnadshindret i pausen 😉 ) Jag har fått flera konkreta tips för vår träning, och Lena är en lättsam, öppen och positiv instruktör. Går gärna för henne fler gånger sen! Ska försöka samla mig kort och punkta upp det viktigaste Skurk och jag fått med oss:

 • Fotgåendet:
  Fortsätta arbeta och belöna LUGN i fotgåendet. Viktigt att jag behåller lugnet.Våga gå på och öka tempot igen. Börja belöna de första stegen igen, och utöka sedan de bra partierna.  Variera längden, men inte längre än på tävling. Bryt eller felsignalera när han går dåligt. Använda mig av omvänt lockande i fotpositionen. Det ska ligga en högre förväntan i fotgåendet om man blir kommenderad, än om man tränar själv – inte tvärtom!
 • Transporter & helhet:
  Inte okej att skälla!!! För Skurks del kanske han behöver vara i kontroll under hela träningen/tävlingen, alltså ha kommando på honom.
 • Budföring:
  När jag säger kommandot ”Marsch!” släpper mottagaren ut en leksak på sin vänstra sida och leker med när han kommer fram. (Därefter kommenderas fot innan han skickas tillbaka till mig). Detta för att befästa kommandot, samt att få honom våga lämna mig.
 • 2:ans apportering:
  Ge ”rättsignal” så fort han griper apporten (efter olika tid) och jag börjar kampa med leksaken istället (alternativt springa iväg likt en jaktinkallning). Det görs för att få mer tempo på tillbakavägen, samt att han ska sluta leka med den kastade apporten.
 • Rutan:
  Ska förbereda honom innan Rutan, så att han vet vad som är på gång. Inte träna ställande och Rutan samtidigt, inte än i alla fall. Skicka när jag ser att han fokuserar på Rutan.

Vi talade även om hur man kan tänka vid kedjning, och att man inte bara kan/ska kedja färdiga moment. Vi diskuterade slutsignal, rutiner och förberedelser, men också hur man lägger upp sin träning. Fick även med mig fler idéer vad gäller stadga. Jag vet att jag måste bli bättre på att planera min träning. Idag var allt strukturerat och vi tränade i 3 x 10 min – men det gav mer än en vanlig träningskväll på klubben! Kvalitet framför kvantitet får gälla här framöver! Påminn mig gärna 😉 Fan, den där loggboken kanske måste tas fram igen… Eller klarar jag av att ha det i huvudet? Del 2 av 2 på denna kurs är om tre veckor! Nu kör vi hårt till dess!

20120908-194304.jpgLena & Tease har just visat hur man kan lära in att hålla fast föremål.
Tease var grym på det och släppte inte i första taget!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s