Allmänt

Staffe eller något annat?

De senaste dagarna har jag börjat fundera. För ju mer jag tränar lydnad, ju fler kurser jag går och ju bättre det går – desto mer inser jag att jag verkligen vill satsa på lydnaden. Jag vill komma så långt vi bara kan utifrån de förutsättningar vi har. Lydnad är skitkul!

Är då staffe fel ras? Det finns så många otroligt fina individer som kommit långt och har goda förutsättningar – men vågar jag chansa? Tänk om jag får en soffpotatis med diverse hälsoproblem? För så kan det lika gärna vara med den rasen…

Sen ser jag en bild eller läser ett blogginlägg som handlar om drag och då väcks tankarna på en lite större hund igen. Kelpie? Nog för att en staffe kan dra, men blir det samma känsla som om en brukshund av större storlek gör det?

Samtidigt vill jag inte låsa mig. Jag vill ha en hund i praktiskt format (max kelpiesize) som faktiskt klarar av att ta det lugnt, utan att må alltför dåligt. Mitt liv ser ut så att det ibland är fullt ös, och ibland mer åt vilohållet. Och ibland får jag för mig att prova fler saker, så hunden måste vara allround.

Skurk är den perfekta hunden för mig. Men honom finns det bara en av ❤

20121001-135007.jpgStaffe vs kelpie?

Annonser

16 reaktioner till “Staffe eller något annat?

 1. Jag tror att chansen att du får en frisk, bra o framförallt arbetsvillig hund är större om du väljer en kelpie. Då du endå vill satsa på att klättra o komma högt i klasserna känns Kelpie som ett säkrare kort. Samtidigt staffe är en helt annat typ av hund, som du säkert kommer lära dig otroligt mycket av.

 2. Intressanta och kloka tankar!

  Jag vette sjutton om det löper större risk att få en trött & sjuk staff än en trött kelpie. Visst kanske kelpien är en friskare ras, men jag tycker mig träffat väldigt FÅ bra och stabila individer. Men självklart, allting beror ju på vad man har för mål och ambitioner, och vad för typ av hund man trivs med. Och sen är det ju en smakfråga, vad för typ av hund man gillar 🙂

  Personligen väljer jag Staff framför Kelpie 😉 Men det är jag det!

 3. Skaffa hund-tankar är aldrig lätt. Finns många intressanta raser. Kelpie är ju generellt en frisk ras om är med på det mesta.
  men staffar är ju också väldigt sköna! 🙂 Kan tipsa om en duktig tjej som har staffe: http://www.miqs.se

  sv: jobbigt med spondyolos, låter inte kul. Men kul att du har provat på drag, det är ju väldigt roligt! Många staffar kör ju weight pull oxå 🙂

 4. Har du funderat på jaktspringer eller en jaktvariant av retriver? Jag har faktiskt börjat fundera på jaktspringern, älskar cockern men skulle vilja ha lite större storlek 🙂

 5. Eller varför tar du inte kollar upp en Lapsk Vallhund? Otroligt fina hundar, jo, jag är lite partisk 😉 Dom är jätte fina och har en bra arbetsmotor men OnOff knapp och det är många som tävlar både lydnad och bruks med dem. Finns flera räddningshundar som också är Lapsk. I överlag en frisk ras.

 6. Klart du ska ha en staff! Hade jag inte velat ha en hund som jag kan använda i praktiskt arbete här hemma (dvs någon typ av vallhund) hade jag inte tvekat det minsta, staff vore det självklara valet. Igen. och det hade varit så skönt om jag hade velat ha ”bara” en tränings-tävlingshund så jag slapp välja en annan ras…
  Staff är en fantastisk ras. En staff med lite längre ben och med massor med motor och vilja, det är inte mycket som slår det träningsmässigt. man får lite gråa hår på
  vägen, men man får även otroligt mycket
  kunskap! Enda felet kan kanske vara den korta pälsen, men det går bara man vill.
  En grym all-round hund är det iaf, fast jag är ju redan såld. 😉

 7. Haha! Ja det stämmer 😉 är det Luss/Louise som sagt det tro? Men dessvärre hade jag lite samma tankar som dig, rasen har stora problem med sjukdomar och jag vill inte riskera att få en soffpotatis. Men man vet ju aldrig, nån gång kanske det blir en sån ändå 😀 Själv gillar jag också korthår och strävhår men tycker inte att jaktvariatens päls är jobbig, den fäller knappt och är väldigt lättskött speciellt i jämnförelse med utställningsvariantens!

 8. Oj vad svårt,du och jag har lite samma problem där 😉
  Jag tror du kan komma väldigt långt med en staffe,men det är du som vet bäst vad som passar.Det är väl relativt svårt att hitta en staffekennel som inriktar sig mer på arbetande hundar än show?

 9. tästa då väl 🙂 Du lär dig ju nya saker med en ny ras med och nu tror jag du kan komma långt med en Staffe med, även om kelpien är en UNDERBAR och unik ras i mina ögon då 🙂

 10. Ja det där med raser är inte helt enkelt. Oftast handlar det nog om att finna en bra individ, som man passar ihop med.

  Jag tycker personligen det är svårt att råda folk i rasval, för man ser oftast så himla olika på vad som är just en bra hund.
  Anledningen till att jag trivs bättre med Staffen är främst för att de känns som dom har mer fötterna på jorden, och inte lika starka/överdriva reaktioner, och i många fall mer personlighet – vilket jag älskar! Jag tycker många Kelpies är antingen eller.. För mycket stress och flams, eller trötta och rätt tråkiga. Men självklart gäller inte det alla Kelpies!!!!

  Men sen är det ju till stor del en formningsfråga. Kayla är iaf otroligt stadig, miljöstark, kvickt rörelsemönster UTAN några extrema reaktioner och alltid huvudet på skaft. Hon läser snabbt av olika situationer och låter sig inte påverkas av saker runt omkring henne. 7 månader gammal och redan otroligt balanserad och jordnära.

  Dessutom är hon snabb, bra tryck under tassarna och en stor portion jävlar anamma i sig. Stort föremålsintresse, älskar mat och mån om vår relation.
  Hon är precis det jag sökte, om inte lite mer!
  Sen kan jag väl säga att vill jag vinna SM i lydnad så skulle jag rikta in mig på en annan ras. Men då skulle valet aldrig falla på Kelpie.

 11. Nå går jag emot alla här i inläggen… Har själv en Kelpie (Drago) och vill ha en arbetsglad hund som passar att transporteras och går att ha ”sovandes” i några dagar till sammans med min tävlingshund (som har lite issues mot andra själsäkra gå på hundar)… Valet är, tro det eller ej, på Mellanpudel!! Då har jag haft Borderterrier hela livet… Har gått tävlingsträning med två icke besläktade mellanpudlar, en 2004 och en 2009 (finns på kennel Se Upp) och de var helt enormt trevliga! Vilka motorer de två hade! Har även varit på avkommernas MH vilka inte var fy sam de heller! Det är bara pälsen som sätter stopp men som Malin (uppfödaren) sa ”det går ju att ha bruksfrissa!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s