Kurs/Utbildning

Föreläsning Tobias Gustavsson (SWDI) – Den viktiga leken

Igår kväll begav sig mamma och jag till Örebro Universitet för att lyssna på Tobias Gustavsson. Jag lyssnade på honom redan i mars när han tillsammans med sina kollegor från SWDI pratade om spårhundar. Och jag var nöjd. Ja, faktiskt så pass nöjd att jag tog ledigt halva dagen igår för att kunna lyssna på Tobias igen. Var det värt det? Absolut! Tobias är en mycket kunnig kille som både provocerar, skämtar och använder sig av fakta i sin föreläsning (han forskar kring hundträning)! Man tröttnar aldrig!
Ska försöka sammanfatta föreläsningen utan att avslöja för mycket.. Ni får gå och lyssna på honom om ni är nyfikna! 😉

VAD ÄR LEK?
Han öppnade med att definiera lek och förklara varför det är ett behov som fyller flera funktioner. Något han nämnde i det sammanhanget, som jag tycker var väldigt intressant var s.k. handikappsignaler som säkra hundar kan använda sig av i leken för att stärka den andra hunden, så att den vågar ta i mer. Den säkra hunden kan alltså ”leka”” att den är osäker och dra ihop sig, fälla in svans och öron. Något jag faktiskt ser mycket av hos Skurk.

KAMPLEKAR OCH LEDARSKAPSPROBLEM (= aggressioner/dominansaggressioner)
Därefter ville han döda myten om att det är tabu att låta hunden vinna i leken. En studie har gjorts på 44 hundar i två grupper, där ena gruppen av hundar fick vinna leken 20 av 20 gånger. Och den andra gruppen av hundar fick alltså förlora 20 av 20 gånger.
Hur blev resultatet? Man kunde inte se något samband mellan utfall i kamplekar och agrression eller dominans. Den ”förlorande hundgruppen” blev mer passiva och la sin uppmärksamhet på annat än föraren. Den ”vinnande hundgruppen” däremot, sökte oftare kontakt med ägaren, tog initiativ till lek och var lättare att träna med. Därefter tog han upp något som jag blev glad av att höra. Han ifrågasatte varför detta inte skulle gälla även kamphundsraser, vars ägare ofta får höra att man inte ska ha dragkamp med hundarna, och än mindre låta dem vinna!

BELÖNINGAR OCH LEK
Vidare tog han upp vad en belöning är, och vad en bestraffning är. (Här gick han också in och dödade uttrycket som heter ”det är skillnad på dressyr och uppfostran”. Klart det inte är det, tyckte han. Hundar lär på samma sätt jämt. Varför skulle det vara annorlunda utanför lydnadsplanen? JIPPIE, tänkte jag inombords, som håller med honom till fullo! Dock förstår jag att det upplevs lättare att bestraffa det som är fel, än att lära in hur man ska göra till var och varannan sak i vardagen…) Det är viktigt att leken uppfattas som en belöning för att den ska fylla funktionen. Det kan vara så att hunden uppskattar delar av leken, men inte alla. Man ska inte nöja sig med ett ”halvbra lekande”, löd hans ord. Man fick sig en tankeställare på hur leken ser ut och vad hunden ser den som. Han tog upp konfliktbeteenden och hur det kan yttra sig. Om leken är påfrestande på något sätt eller har konflikter, så visar det sig – och det kan även visa sig i relationen överlags.
Han tog upp byteshandel, vilket han såg många nackdelar med, och förespråkade istället ”släpper du så får du den igen”.

STRESS
Tobias menar att det inte är intensiteten i sig som avgör hur snabbt hunden varvar ner efter leken, utan hur leken gått till och om den var påfrestande för hunden. Det finns inget samband mellan hög aktivitet och frustrationsnivå heller, sa han. (Ofta förväxlar man frustration med motivation, för övrigt.)
Något som var väldigt intressant var när han ställde frågan ”passivitet eller lugn?”. Ligger hunden pga lydnad eller för att den är lugn? Något att tänka på är att ”fler rutiner” ofta leder till mer stress hos en snabbstartad hund. (Flera saker att gå igång på) Exempel: Att den snabbstartade hunden måste sitta innan den går utanför dörren, gör inte hunden lugnare, utan snarare exploderar den upp på frikommando. (Känns igen!)
Jag reagerade på när han tog ett annat exempel och beskrev om många rutiner i vardagen som kan skapa stress. Och varför är det så viktigt att hunden tittar i ögonen innan den får mat? Det är jobbigare att titta på det den vill ha – så låt den stirra på maten! Det kan dessutom användas som markeringsövning t.ex. 😉
Visst kan man få en hund stilla genom lydnad – men hur kul är det att hela vardagen fylls med kontroll och ”en nagel i ögat”. Satsa på verkligt lugn istället! (Det finns en optimal energinivå för alla aktiviteter)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s