Kurs/Utbildning

Inspirerande helgträff på Linköpings Universitet

20121022-105720.jpg
Strax innan vi börjar efter en paus! (Man fick inte fota när vi var igång!)

Igår kväll kom vi hem efter två dagars seminarier från Linköping Universitet! Var superinspirerad på hemvägen och ville liksom göra allt! Skaffa möss, träna höns, plugga biologi och etologi, träna preparatsök…

Först ut att föreläsa var Beatrix Agnvall. Hon förklarade vad tillämpad etologi innebar och kom även in på hur djuren förändrats under domesticeringen. Vi fick också mer info om vår kommande uppgift, som består i att göra en beteendestudie och skriva etogram.

Därefter var det Karolina Westlunds tur att göra sin röst hörd. Hennes fokus låg på etologi i labmiljö/fångenskap. Man fick höra hur djuren påverkats under domesticeringen. Vi kom in på en diskussion om vad som är bäst för djuren – är det alltid det vi tror? Och hur vet vi att de mår bra? Vad är naturliga beteenden? Vad är miljöberikning?
Något som jag tyckte var intressant var när hon övergick till att prata begreppet emotioner – något som var helt nytt för mig. Vissa emotioner motverkar varandra, och vissa emotioner kan leda till en annan. Det vill jag läsa mer om! Fick mig en tankeställare om varför vägen till målet ibland verkar mer intressant än själva målet i sig. Och så förfasades jag över hur fel det kan bli när människor som handskas med hundar som befinner sig i en viss emotion, agerar på ett visst sätt.

Efter rasten övergick sedan hennes föreläsning till att handla om djurträning, och det har jag redan läst mycket om sedan innan. Positiv förstärkning & bestraffning, samt negativ förstärkning & bestraffning, ni vet. Att djuren enbart gör det de tjänar på, vikten av tajming, targetträning/målträning på olika sätt och för olika djurslag, shaping, signaler, BAT (Behaviour Adjustment Training – som jag faktiskt var lite skeptiskt till enligt den korta filmsnutt vi såg), klassisk betingning… Hon la stor vikt under hela föreläsningen att förespråka belöning och att hålla oss borta från bestraffningar, som har massor av biverkningar. Skönt att höra en doktor i etologi säga det! 😀

Söndagen startades upp av Per Jenssen, som gick igenom arvet och miljöns påverkan – den ständiga diskussionen 😉 Han berättade om hur forskningen gått framåt och visade exempel på studier. Något som verkade klart var i alla fall att även beteende följer de genetiska lagarna!

Efter en paus övergick han sedan till att tala om rangordning och samarbete i hundumgänge. Även här började han med att gå tillbaka många år bakåt i tiden och berättade vad forskningen sagt, och övergick sedan till vad forskningen säger idag. Som bekant har dominansforskningen förr baserats på djur i fångenskap med begränsade resurser. Idag vet man att den sociala organisationen är flexibel, individerna kan ha olika roller och livet i en vargflock handlar inte om en daglig kamp om att bli ”alfa” (som numera övergått till att kallas breeding male/female)! Han kallar dominansmodellen för ”föråldrad etologi” och berättar om faror med den sortens hundträning. Något som han gärna får förelsäsa om på brukshundklubbar t.ex… 😉 Dessutom är hunden avlad för samarbete, och frågan är om vi ens kan ta lärdom av vargen, som är en annan art..? (Hoppas att vi kan få slippa den typ av hundträning framöver!)

Sist ut var Pernilla Foyer som berättade för oss om hur man kan använda olika djur i tjänst! Jag har sett och hört råttor som letar minor, brevduvor, delfiner som sägs leta ammunition, bin som letar nåt preparat och såklart hundar i Försvarsmakten! Själv forskar hon kring aveln på Försvarsmaktens hundar och hur man kan förbättra den för att få fram bra tjänstehundar. Kortfattat sagt. Lät hur som helst spännande, och just detta med avel är ju alltid intressant. Kan man skapa goda förutsättningar redan innan en valp fått flytta hem till sin nya familj, vore ju det jättebra! T.ex. trodde hon att en omvårdnande mamma fick fram mer orädda och undersökande individer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s