Hundträning

Spårande i snö BRA?

Jag tycker det. Ser faktiskt inget konstigt med det. Jag har en hund som ska spåra, och det oavsett väder eller underlag. Inte sjutton tänker jag göra ett uppehåll under hela vinterhalvåret pga lite snö?! 😀 Däremot tror jag att man kan behöva vara lite uppmärksam. Har hört en hel del om hundägare som låter bli att spåra i snö på grund av att hundarna går på synintryck istället (de ser fotspåren i snön och följer dem istället för att nosa sig fram). Jag har själv ingen erfarenhet av att min hund gör det, så kan inte uttala mig om det. Men ibland tror jag att man är för snabb med att dra slutsatser! Man har hört att man inte ska spåra i snö – så därför gör man inte det. Eller?

Men hur gör våra tjänstehundar och jakthundar? Försvinner en människa eller ett skadeskjutet vilt, så väntar man ju inte tills att snön smält innan man ger sig ut och spårar efter dem? Det skulle kännas lite tragiskt. ”Agda, 98 år”, måste vänta i skogen tills att våren kommer för att bli upphittad, hihi 😉 Nej, jag tror faktiskt att det handlar om en träningssak.

Kanske är det extra viktigt att ha en hund som har fått befästa spårarbetet ordentligt innan, och fått variera sig på underlag under spårträningarna innan snön kommer. Jag tror också stenhårt på variantion under vinterhalvåret! Man kan lägga korsande spår, gå i andras (djur eller människas) fotspår och sedan vika av, spåra på plogad snö, spåra i oplogat… Och så kan man verkligen GÖMMA apporterna hur lätt som helst under all snö.

På Skurk upplever jag att han spårar i en något lägre hastighet och bearbetar spåret mer. Vet inte varför, men han spårar bättre i snö! Jag har lagt ut godisar i fotspåren i snön för att se om han hittar dofter eller bara går på – och jodå, alla godisbitar samt de nergrävda apporterna hittade han! Han spårar och nosen är nere i backen mest hela tiden. Men det är mina erfarenheter och tankar. Och jag är inte speciellt erfaren.

Vad är era åsikter kring spårande i snö?

20121207-120812.jpg

20121207-120817.jpg

20121207-121656.jpg

Annonser

5 reaktioner till “Spårande i snö BRA?

  1. Intressanta synsätt 🙂

    Själv tror jag inte att det spelar någon roll, när hunden spårar och går med nosen i backen så tror jag det ska mycket till för att de ska koppla bort luktsinnet och låta bli att spåra med nosen, det är trots allt deras starkaste sinne.

    När jag gått kurs på Hundcampus, som ju är experter på hundars nosarbete och forskar mycket i området, har de snarare sagt att det kan vara en fördel att lära in spår när det är snö för att hundarna tar hjälp av synintrycket. 🙂

  2. Hoppsan skickade iväg lite snabbt där..
    Dessutom tycker jag att det snarare kan vara motsatsen till att hunden använder synen. Har ofta det problemet med min tjej att hon bara söker med ögonen, och är det inget som lockar henne tillräckligt så skiter hon i det om hon inte ser det (hon är varken godis eller föremålstokig) Ska ligga typ en fläskfile nånstans för att hon ska jobba ordentligt.. Men går man i upptrampad snö (så hunden inte kan följa ens egna spår med ögonen då det finns många spår) kan man ju faktiskt gömma i/under snön. Kör stenhårt på den vintertid, så för mig är det nästan tvärt emot, hon jobbar mer med nosen i snön. Så de så 🙂

  3. Jag tror absolut att man som du säger, skall spåra i alla väder och underlag. Däremot är min erfarenhet och tro att man bör befästa spåret ordentligt innan man lägger spår i ett tjockt lager nysnö. Vissa hundar ”fuskar” med spåren. Medan andra hundar inte skulle drömma om att använda annat än näsan. Jag tror – som med i princip allt i hundvärlden – att det är individuellt! Men kör på! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s