Allmänt

Låter du din hund vara hund?

De senaste dagarna har jag tänkt mycket på ett inlägg som jag läste på en hundblogg. Det var ett framförallt tankeväckande inlägg där frågan om hundar får ha känslor togs upp. Hundar får inte bli arga, de får inte bli rädda, och de får absolut inte bli för glada, löd inlägget.

Igår kom jag av en slump in på en blogg där en herre som provocerande uttryckt att ”den perfekta hunden sover 23 timmar om dygnet” citerades.

Med dessa tankar i bakhuvudet fick jag idag syn på en man under en promenad som envist koppelkorrigerade sin hund så fort den nosade, nyfiket tittade sig runt, skulle stanna och kissa eller liknande. Det såg så tragiskt ut. Skulle den bara gå där med lågt huvud som en lobotomerad soldat (alternativt robot)? Var promenaden för ägaren eller för hunden? Oavsett vad så föddes en tanke i mitt huvud, att det annars kanske är rätt vanligt att man glömmer bort att hunden är ett djur, en varelse med behov. Behov som man kanske inte alltid tänker på, eller ens vet om.

Handen på hjärtat. Hur många timmar vilar våra hundar om dagarna, och hur många timmar är de aktiva? Hur ofta får de utlopp för medfödda beteenden och hur ofta fastnar vi i gamla vanliga mönster när vi vill berika deras liv? Och framförallt – vet vi hur vi får dem att må som bäst? Jag ska i alla fall ta mig själv en funderare…

Annonser

6 reaktioner till “Låter du din hund vara hund?

 1. Bra inlägg! Verkligen viktiga tankar att fundera över och här kommer en längre kommentar om samma funderingar 🙂

  Detta är något jag själv har funderat på många gånger. Våra hundar är till 99% oss till lags dygnet runt, men hur ofta är vi dom till lags? Som du nämner så skall de helst gå fint i koppel JÄMT, de skall inte skälla eller låta överhuvudtaget, de skall vara trevliga och snälla mot allt och alla, de skall acceptera att vara i olika miljöer utan att visa varken rädsla eller oro och de skall vara på topp vad gäller tävling och träning i princip till 99%. Vi vill äga en hund, men den skall helst varken synas eller höras? Ja, det kan inte vara lätt att vara hund i vårt samhälle.

  Med detta i bakhuvudet har jag själv under det senaste året stannat upp och funderat över hur jag och min hund har det. Nedan skriver jag om två egenskaper som är de som utmärker hans personlighet mest 😉

  Jag har en hund som är väldigt ”pratig och morrig” i många situationer. När någon kommer hem skäller han i olika ljudnivåer och vill hälsa och när han har fått hälsa så är han nöjd och går iväg ”grymtandes” 🙂 På promenader när vi möter människor, likadant där. Han går inte fram till de mötande, men när jag säger ”Hej” så grymtar/morrar han samtidigt som vi passerar. Vi brukar oftast få ett leende samtidigt som de säger: Haha, vad han låter? Jupp, säger jag, han är väldigt pratig av sig precis som sin matte 😉 Så överlag är han väldigt ljudlig vilket jag accepterar eftersom det är hans personlighet.
  Så länge han tystnar vid träning och kan ligga lugnt och stilla vid situationer som kräver det (min begäran igen) så FÅR han prata, även om andra runtomkring oss kan tycka det är ”störande”. Jag anser att det är ”hundigt” och tror att det är viktigt att han får ”prata” då det är en del av hans personlighet. Våra hundar har ett väldigt rikt både ljud-och kroppsregister som är en av orsakerna till att de förstår oss människor väldigt bra.

  En annan klassisk situation som du har skrivit om är promenaderna. Idag har jag slutat att ”stressa” mig igenom promenaderna och faktiskt låta hunden få lukta och strosa omkring. Som man ofta säger så är det ”hundens tidning” att få gå och lukta och då undrar jag varför den inte skall få läsa den? Vår vardagsstress speglar ofta av sig till våra hundar som gör att tex mötesproblematiken blir värre än vad den behöver vara. Jag har märkt på min egna hund att ett lugnt och skönt promenadtempo där både han och jag stannar när han stannar gör oss båda två mer harmoniska och lugna när vi går koppelpromenader. När han är lös fortsätter jag oftast att gå långsamt framåt där han kan springa ikapp mig när han har nosat färdigt. Promenaden blir en aning hackig (för min del, men inte för han), men samarbetet blir ett helt annat när jag låter min hund få vara ”hundig” genom att stanna och nosa 🙂

  Detta är bara några ”hundiga” beteenden som gör min hund till vad den är och som jag tycker gör den ”glad” och nöjd. Han ställer alltid upp till 100% i allt vi gör vad gäller träning och tävling, det minsta jag kan göra för honom är att låta honom få nosa och prata 🙂

  1. Tack för dina delade tankar!
   Ja, hur ofta vi är hundarna till lags är ju en jäkligt bra fråga! Hundarna ska visst finna sig i det mesta… Tur att de är anpassningsbara, säger jag bara! 🙂

   Intressant det där du skriver om ljuden som din vovve har för sig. Självklart borde ju hundar få ha sina egenheter och inte passas in i en trång mall. Men samtidigt måste de ju fungera i samhället och passa in där… Svår balansgång ibland, kan jag tänka mig!

 2. Jag läste det här inlägget på jobbet igår, förstå hur jobbigt det var för mig! Inte möjlighet att svara förrän nu! Haha!

  Jag och min sambo hade liknande diskussion för bara någon dag sen. Däremot mer rasspecifikt. Jag äger ju själv två aussies och en liten blandras som har bla tibbe i sig. Vi pratade om vad det var för hund vi egentligen hade i kopplet o i soffan. Våra hundar är gjorda för att valla boskap på gårdar och sen vakta gården. Alltså deras hem. Ändå (!) begär man av dem att inte skälla osv, inte vakta, inte reagera, vilket för dem är mot sina egna ”principer”. Våra hundar får skälla när det ringer på dörren, det är ingenting jag har tänkt träna bort. Det är ju deras instinkt! Däremot begär jag av dem, att, när jag säger, det är lugnt jag fixar detta så vill jag att vakten ska upphöra. Svårt i verkligheten kanske men det funkar rätt bra! En tibbe låg ju på templen och ljusare när det kom något, alltså alarmerande vakt 😉 samma problematik!

  Just detta sniffande på promenader får i min mening ske i viss utsträckning. Är det som idag 20 minus är det bäst för oss båda att inte stå still längre än behövligt! Självklart får de kissa men här är också en såndär lukta hur mycket du vill men säger jag att vi går vidare så gör vi det. På min ena hund kan luktandet gå överstyr, han älskar att spåra men gör det på ”fel” saker enligt mig då (igen). Kommer han in på ett annat djurspår går han upp i en stress han inte riktigt ”kan” hantera. Där bryter jag.

  Sen är jag väldigt ledsen över mina dåliga möjligheter att valla, något som ska bli mer av nästa år och då kommer ju deras naturliga instinkter där! Ska bli häftigt!

  Men visst, vi begär mycket av dem men jag anser att jag ger dem väldigt mycket också. Typ all min fritid och gillar dem inte det vi gör så behöver dem inte. Jag skulle aldrig tvinga på mina hundar en viss sport som de inte vill köra. Tex gillar inte Yes lydnad, hon tycker det är jobbigt att gå nära osv. Fine, då kör vi agility! Något hon älskar! Och spårar! Sen är den stora anledningen till att hon ogillar lydnad min nervositet på planen, som blivit enorm mycket bättre sen jag fick henne.

  Ja, många tankar helt enkelt. Stackars dig som ska behöva läsa allt 😉

  1. Haha, know the feeling! 😉 Tyvärr brukar jag dock glömma bort det tills jag kommer hem… Trist!

   Det du skriver är så viktigt att komma ihåg! Vad har man för hund i andra änden av kopplet? Vad har den avlats för i generationer bakåt, vad har den för behov, instinkter och intressen? Om man tänker så, så är det ju inte så konstigt att ha en vaktande aussie, en terrier som är ovanligt självständig, en stövare som jagar eller varför inte en kelpie som inte kan hälsa på marknivå (SKURK!) 😉 Alla hundar har ju sina för- och nackdelar och jag tror att det överlags är svårt att köpa nackdelarna som kommer med en ras ibland. Man vill liksom ”göra om den”.

   Tack för kommentaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s