Film · Hundträning

Ett bättre fotgående (film)

Fotgående är ett moment som man kan dela in i hur många delar som helst. En av de viktigaste sakerna att jobba med, enligt mig, är hundens sinnesstämning. Hur vill jag att fotgåendet ska se ut, och hur ska hunden känna inför fotgåendet? Jag vill INTE att Skurk ska frusta, vara stressad och vara uppe i varv, som det tidigare varit. Jag vill att han tänker till och fokuserar. Jag vill att fotgåendet ska se behagligt ut, som att det bara ”flyter på”.

Förut tänkte jag att hög motivation automatiskt betydde högt tempo och hög aktivitet. Skall eller liknande såg jag bara som en ”motiverad hund” som vill väldigt mycket. Men det behöver absolut inte vara så. Hög motivation kan lika gärna betyda att en hund tänker till och behärskar sig, och som lugnt och fokuserat arbetar mot målet. (Det kanske till och med är lättare att jobba så?)

Jag har på senaste tiden lyckats ändra Skurks ”tänk” kring fotgående från hetsigt och stressigt, till mycket lugnare. Vi har fortfarande en del att jobba på, men jag tänkte i alla fall lägga upp ett videoklipp från hur det såg ut idag. Bella filmade oss på dagens träning nämligen!  Vi har börjat lägga in omvänt lockade och stadga i fotgåendet, efter att Lena B tipsat mig om det när jag gick kurs för henne. Det, tillsammans med att jag belönar lugnare och ÄR lugnare, verkar vara ett vinnande koncept! 😀 (Sen går det säkert ännu bättre om hans matte slutar träna alldeles för länge!)

Annonser

5 reaktioner till “Ett bättre fotgående (film)

  1. Supersnyggt! Tycker alltid ni haft ett grymt sniggt frittfölj! Så…HJÄLP! 😉 Hur har ni tränat? Jag är nog otåligheten själv och vet att jag har gått 10steg fram för fort och har tappat bort uthålligheten. Behöver inspiration och hjälp hur jag börjar och bygger vidare? Uthålligheten gäller nog hela passet utan belöning med…Jag har nog om möjligt belönat Vajlo för mycket för ofta alltid. Han vet att tex på tävling uteblir belöningen och då är det inte lika kul. På träning är han som en laddad kanon alltid med sjysst attityd, för då vet han att belöningen kan komma när som. Åååh vad jag önskar att jag hade en kunnig och bra träningsgrupp till hands… 😦

    1. Hihi TACK! Det är ju alltid under utveckling dock och kan alltid bli bättre 😀
      Om du har vägarna förbi får du jättegärna hänga med på någon träning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s