Allmänt · Hundträning

Valpträning

Har varit på stan idag och miljötränat några minuter. Insåg när jag försökte grundträna lite där och då, att jag inte fokuserar så mycket på träning alls, till skillnad från när Skurk var valp. Men hon känns så LITEN på nåt sätt, som att hon måste mogna först. Jag har inte bråttom i alla fall. Jag vet att hon är snabblärd 🙂

Men här är några punkter som jag tänker är viktiga i grundträningen. Självklart är det först och främst viktigt att hunden förstår principen ”arbete ger belöning”. Och att hunden är motiverad och har driv för olika sorters belöningar, både lek och godis.

 • Rättsignal (både klick och muntlig)
 • Felsignal med rätt känsla
 • Slutsignal/-rutin
 • Frisignal
 • Varsågod
 • Snabba loss
 • Söka upp mig/ta kontakt
 • Bakåtmarsch
 • Bakdelskontroll/Kroppskontroll
 • Låsa blick framåt
 • Omvänt lockande & stadga
 • Handtarget
 • Tasstarget
 • Växla mellan tempo och lugn
 • Runda föremål
 • Komma tillbaks med leksak, ev. byta
 • Kedjor och störningar

Hmm.. Har jag glömt något tro? Vad tycker ni är viktigt att få med i grundträningen (inför en karriär i tävlingslydnad)?

20130328-181149.jpg

Annonser

4 reaktioner till “Valpträning

 1. Håller med ovanstående. Leken är viktigast. Och att ta det lugnt. Folk som ger sina valpar tid kommer oftast längre och framför allt får bättre relation med sina hundar. Något som jag skulle börja tänka på relativt tidigt med nästa hund är att traggla sittande lika mycket som jag tragglar liggande då båda mina hundar kan få för sig att lägga sig när det är sittande i grupp – för att jag inte började träna det i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s