Allmänt · Kurs/Utbildning

Lars Fält – ”Hundens språk och flockliv”

Ja… Även om föreläsningen bjöd på några guldkorn, så var det faktiskt inte särskilt mycket nytt om man lyssnat på andra etologer sen innan. (Och SWDI) Men det är såklart svårt att veta vad man som föreläsare ska utgå från – man vet ju inte vad åhörarna hört innan, och man kan ju inte möta allas behov. Tycker tyvärr att det blev lite väl mycket sidospår och svårt att hitta den röda tråden. Hade önskat att få mycket mer kött på benen i ämnet hundspråk och flockliv. Men som sagt, jag tvivlar inte på att han har kunskap, jag kände bara inte att han fick fram det som JAG önskat! Sammanfattar det han sa lite kort:

Han pratade mycket om detta med den missuppfattade dominansen och tog samtidigt upp begreppet ledarskap och ”förnyade” det. ”Vilken typ av ledare vill hunden ha för att stanna kvar hos oss?” (Om den hade haft möjlighet att bara gå sin väg och byta hem) Han jämförde det gamla tänket ”konfliktperspektivet”, som han kallade det, med det lite trevligare ”harmoniperspektiv” där fokus ligger på samarbete och konfliktfria relationer. För övrigt berättar han att han vid ett problem (t.ex. hund som gör utfall) hellre löser HUNDENS problem, än ägarens problem i en viss situation. Det är en stor skillnad. Alltså istället för att korrigera symtomen (det som ägaren ser), så går han tillväga med HUNDENS problem, som i detta fallet t.ex. kan vara rädsla. När man belönar får man dock tänka sig för så att man inte belönar så kraftigt så att hunden slår ur minnet och glömmer vad som hände sekunderna innan. (Den kan alltså göra det!) Det gäller även vid bestraffningar.

Han pratade också om aggression mot hunden, något som han absolut inte förespråkade. Det gör inget nytta och handlar enbart om förarens egen frustration, menade han på. ”När man belönar, så belönar man inte bara det hunden gör, utan även att hunden är nära mig. När man bestraffar, så bestraffar man inte bara det hunden gör, utan även att hunden är nära mig…” Relation och samarbete är jätteviktigt! Visst kan man få en hund att lyda om man är skicklig på att använda bestraffningar också, men sannolikt har då hunden koll på tränaren för att vara beredd på eventuella negativa överraskningar, och inte av glädje. Argumentet ”tiken tar sina valpar i nackskinnet, så då ska jag också göra det” håller inte. Tiken gör endast det om hon blivit stressad i situationen. (I det vilda skulle hon sannolikt få avlastning av de andra flockmedlemmarna, men i fångenskap är hon ensam vårdare!) Att trycka ner hunden på backen i tron om att man gjort hunden underlägsen funkar inte heller. Hunden ligger på rygg för att den valt det själv! Man kan alltså inte fejka situationen.

På temat flockliv nämnde han att hundarna har en primär grupp, deras familj som de umgås med. De kan också ha ett antal ”bekanta” hundar, och resten är främlingar. Från början höll sig hundarna till sin familj, men nu för tiden är hunden mer eller mindre avlad på sänkt motivation till främlingsfientlighet. Det är ändå extra viktigt under hela hundens första år att få träffa olika sorters hundar för att få lära sig anpassa sin kommunikation. Han pratade också om olika leksignaler och hur hundarna använder dessa.

Som sagt, inte så mycket nytt. Men avslutningsvis vill jag lämna en funderare som Lars tog upp, till er alla tävlingsmänniskor där ute med prestationsångest:
Vad är det som driver dig mest inför tävling? Är det motivationen för att lyckas, eller motivationen för att inte misslyckas?

Uppdatering! Här finns en annan sammanfattning från föreläsningen som tar upp andra viktiga saker!

Annonser

2 reaktioner till “Lars Fält – ”Hundens språk och flockliv”

  1. Att inte misslyckas med Lexie och att lyckas med röja. Tror det är helt till vad man gjort med hunden innan. Jag och Lexie har kämpat för gungan och då vill jag inte att vi misslyckas, medan Röja som inte är rädd för något.. Vill jag lyckas med till fullo 😉 egeneligen är det väl samma sak fast skrivet på två olika vis. Fast samtidigt inte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s