Kurs/Utbildning

Foderlära med Calle från VoH

Arken Zoo i min stad har ÄNTLIGEN börjat sälja Vom og Hundemat! I samband med detta har de tagit dit Calle från VoH för att prata färskfoder och foderlära med oss köpare. Det är ett ämne som jag känt att jag vill fördjupa mig mer i, så det var självklart att jag skulle gå på detta, och jag vet att Calle är duktig. Calle är i grund och botten personlig tränare och har läst kost på universitetet i flera år – men då för människor. På senare tid har han dock valt att fördjupa sig så mycket han bara kan om kost för hundar. Han öppnar föredraget med att något provocerande säga ”Ett dåligt färskfoder är bättre än det bästa torrfodret”.

När man väljer foder ska man först och främst gå efter kaloriinnehåll. Eller framförallt – man ska veta ungefär hur mycket sin hund behöver varje dag, och det varierar såklart beroende på ras, ålder, kön, ämnesomsättning, träningsgrad och hormoner (kastrerad?). Det är den första punkten. Därefter ska man fördela dessa kalorier och välja vilka energikälla (=kolhydrater, fett eller protein) man vill ta kalorierna ifrån. Vi fick höra att hundar inte behöver kolhydrater (undantag kapplöpningsgreyhounds typ), och att många problem kommer med kolhydraterna. Animaliskt fett och animaliskt protein ska man istället satsa på. Viktigt att det är animaliskt! Brist på fett kan visa symtom som mjäll, torra trampdynor och torra slemhinnor. För lite, eller felaktigt protein kan istället visa sig i immunförsvaret. För valpar upp till 6 månader är det också ofta extra viktigt att ge Omega-3 för hjärnans utveckling och för lederna. Fett är hundars primära energikälla!

Vi fick lära oss himla mycket mer än så. Vad som händer i hundens kropp. Rätt fördjupat på de två timmarna faktiskt! Jag kan inte skriva allt här, men jag är jättenöjd och går gärna över till VoH igen den dag jag har frysmöjligheter och bättre ekonomi. Och känner för att börja knövla med tining o.s.v. 😉 Men framförallt har jag fått mig en tankeställare. Hundarna kan inte välja vad de ska ha för kost, utan det är upp till oss ägare att ge hunden det bästa. Det är SJUKT att hundar idag har börjat få ”människosjukdomar” som diabetes t.ex.! Skulle vara intressant att se hur hundar som går på Icas foder ser ut på insidan, och hur de skulle må med en annan kost…

Vi fick med oss ett gratisprov hem, en liten ”doggybag” med två kalkonhalsar som vovvarna ska få kalasa på imorgon bitti 😀

5a608748c24211e2b61a22000ae80d92_78388c0a4c24211e2a66b22000a9f09de_7

Annonser

En reaktion till “Foderlära med Calle från VoH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s