Hundträning

Mina tankar kring valpträning

Jag har märkt att tankar kring valpträning verkar vara en sån där återkommande grej just nu som läsare vill läsa om 😉 Så jag tänkte skriva några rader om hur JAG tänker kring det!

Först och främst beror det på vad för individ man har. Lär känna valpen, och lägg fokus på att stärka de mindre bra sidorna. Har du en galen hund – satsa på stadga. Har du en lugn och eftertänksam hund – ja då kanske shejping kan vara något att fokusera starkt på t.ex. Förutom grundläggande saker som jag tycker är mer eller mindre genomgående för alla valpar, så som miljöträning, socialisering, hantering och avslappning, så hänger det ju mycket på vad för sport man vill satsa på. Och vad är viktigt för mig?

Jag kan säga att Lo inte alls kan mycket grejer om man jämför med Skurk i samma ålder. Hon har behövt längre tid på sig för att förstå träning och för att mogna, så jag har gett henne den tiden. Det hon kan idag sett till träningsfärdigheter är att gå vid sidan, komma när jag ropar, sitta på kommando, handtarget, Loss, Varsågod, påbörjad apportering.. ja det är nog typ det 😉 Faktum är att jag inte heller har någon jätteseriös planering, utan jag ser mer avslappnat på träningen idag än när Skurk var liten, går på känn liksom. Pressen att kunna visa upp x antal grundfärdigheter eller x antal färdiga moment på så få veckor som möjligt berörs jag inte alls av längre, och det är SUPERSKÖNT! För jag vet att vi har all tid i världen och att vi har många timmar tillsammans varje dag. Det är lugnt, vi hinner! 🙂 Känner att min inställning och prestationsångest (ja, även metoderna) till hundträning överlags har förändrats massor för mig!

20130409-204558.jpg
För två månader sedan 🙂
Annonser

3 reaktioner till “Mina tankar kring valpträning

  1. Låter härligt att du hittat något ni trivs med 😀 Man ska inte ha bråttom! Folk kan tycka jag haft bråttom med Scream men man kommer långt med bra grunder 😀 Ska bli så spännande att följa dig o finaste Lo! ❤

    1. Ja det känns super! Äsch, vad andra tycker är inget att bry sig om! Jag tycker att ni är jätteduktiga och ni inspirerar oss! Grunder är väl förresten det viktigaste vi har? 😀 (Y)

  2. Ja, ta det lugnt!
    Tror också det är.bättre att dom.får.växa.till sig.lite..
    När.mollie var 3.5 kunde.hon sitt.och ligg typ.. Så du hinner.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s