Kurs/Utbildning

Webbseminarium om separationsångest

Igår kväll skickade Sara mig en länk och tipsade om ett webbseminarium på temat separationsångest. Det var tur att hon gjorde det, för ikväll lyssnade jag på det och jag är jättenöjd! Jag vet att det inte är nytt eller särskilt revolutionerande med webbseminarium, men satan vad fiffigt! Det är billigt, smidigt och man slipper ta sig iväg till en annan plats.

Hur som helst – det jag lärt mig ikväll är mycket! Jag har fått flera aha-upplevelser, och den största är nog att faktiskt hela dagen, och hela livsstilen påverkar detta! Visste ni att stresshormoner kan ligga kvar i kroppen 2-3 dagar? Förstår ni hur jag menar då med att hela livsstilen påverkar?

  • Vardagshanteringen – Är hunden trygg? Hur mår den? Hur hanterar jag den? Straffbaserade metoder skapar osäkerhet, likaså att endast bära ett stryphalsband.
  • Kosten har betydelse och vissa livsmedel blockerar det viktiga serotoninet, medan andra hjälper det på traven. Hundarna TÅL kolhydrater, men det betyder inte för den sakens skull att de kan ta åt sig det på samma sätt som vargen eller dåtidens hundar. Dessutom får de sockerkick av det, och hur smart är det att ge hundarna det innan man går hemifrån så att de blir pigga? Och – matberikning hörni! Hundarna är ju för sjutton inte gjorda för att äta färdigserverade kulor ur en skål på fasta tider?! (Googla på berikning om det är ett nytt koncept för dig, superintressant!)
  • Motion har betydelse det också, men det ska vara jämnt fördelat under dagen och de ska inte hårdmotioneras innan de lämnas! Att ligga och gnaga på en fylld kong eller ett köttigt ben är motion det också, och det kan de bli nöjt trötta av. Inte att underskatta, även om hundarna har stort behov av att få RÖRA PÅ SIG och använda kroppen på olika sätt!
  • Förtroende – bygg upp hundens självförtronde! Ge den uppgifter, låt den lyckas, beröm den, se den! Var tydlig, men ha inte ”kontroll” på så sätt att hunden väntar på vad husse/matte ska säga hela tiden. Känslan av att kunna påverka sin egen vardag skapar trygghet. Det gör också en konsekvent matte/husse.

Sen pratades det förstås om rent konkret hur man kan gå tillväga i vardagen, hur man för dokumentation och vilka eventuella hjälpmedel som finns om det gått så långt. Mycket givande! Rekommenderar Pirkko Andersson och HUNDIA varmt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s