Fysträning · Kurs/Utbildning

Föreläsning med Stefan Rosén (ReDog)

I veckan har jag, Anna och Pernilla tagit en roadtrip och lyssnat på föreläsning av Stefan Rosén/ReDog. Jag har velat gå för honom länge då han har så gott rykte och är en av de främsta hundfysioterapeuterna i landet.

Föreläsningen handlade om skador och hur man kan förebygga dem. Jag har hört det så många gånger innan, men det är alltid bra med påminnelse, för jag är inte bra nog på det…. – men UPPVÄRMNING, gott folk! Vet ni hur många av alla skador ni kan förebygga med uppvärmning? De flesta, skulle jag tro! Utan tillräcklig uppvärmning är hunden stel/stram i musklerna, den har nedsatt koordination samt nedsatt cirkulation. Låter som att den är väl förberedd för skador, med andra ord, va? En uppvärmd hund presterar faktiskt ofta bättre än en hund som är ouppvärmd och gör samma sak. Precis som oss människor. Så herregud, ta tillvara på era hundar, var schyssta mot dem! Uppvärmning behövs inte bara på tävling, utan för mycket i vardagen också, som lösspring t.ex! Öka uppvärmningen stegvis och faktiskt så pass mycket till slut att det blir lätt ansträngande. (Och varva ner efteråt!!!)

Vad mer har jag lärt mig? Att för mjuka underlag och ”för bra grepp” (tänk fotbollsdobbar i gräs – det tar tvärstopp vid vridningar) är dåliga. Ridhus kan vara förödande och de får in ungefär 20 hundar i veckan som tränat i ridhus och fått senskador… Att låta hunden tränas i sandtag ska man alltså vara försiktig med också! Som komplement ibland, till annan träning, kan det vara bra. Men tänk på att det bara är TUNG träning där man tränar stora muskelgrupper.

Jag fick höra att det är skillnad på ledstatus bland hundar som växt upp i trapphus mot de som växt upp ”på landet” helt utan trappor. Hundar som växt upp i trapphus hade, enligt studie, problem med lederna i större utsträckning. Däremot ska man inte vara rädd för motion och att öka belastningen efter tid på unga hundar.

Det talades en del om lek hundar emellan – hur viktigt är det egentligen för mig? Det kan bli så många oförutsedda skador om olyckan är framme – och för att inte tala om vad som kan hända om två hundar ryker ihop! Själv låter jag aldrig mina hundar medveten få ”leka av sig” med andra hundar ”för att”. Det finns det betydligt bättre och kontrollerade motionsformer för. Såklart att de får vara lös med sina kända hundkompisar ofta på skogsturerna, men det är sällan det handlar om häftig okontrollerad lek. Jag är för rädd om mina hundar för att utsätta dem för det. Vi kan ha roligt på andra sätt!

Stefan tog också upp skaderisker vid tävling och träning, och det handlar i mångt och mycket om moment med fart och snabba vändningar, samt skydd.
Jag har också fått förslag på hur man kan lägga upp intervallträning för hund och att man kan känna på hundens puls om den fått mjölksyra – för då sänks den nämligen! Så om hunden efter en intervall fått mycket lägre puls, snarare än fått högre (som man kunde tro), så är det dags att bryta och varva ned direkt! Det gäller ju såklart att sluta innan musklerna blir för trötta, innan belastningen på hundens leder och precisionen minskat.

Ja, detta var väl väldigt sammanfattat och ett axplock från hela föreläsningen. Jag rekommenderar er alla att lyssna på honom själva eller att boka in en tid på kliniken för en koll på era hundar.

En reaktion till “Föreläsning med Stefan Rosén (ReDog)

  1. Bra sammanfattning! Väldigt intressant föreläsning som gav en hel del nyttiga tankar även om en hel del redan finns i bakhuvudet sen tidigare.

    Sen ska väl tilläggas att det nog är främst Agilityhundar som skadar sig i ridhus underlag. Rallylydnad och Tävlingslydnad är det nog bra mindre skaderisk på 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s