Kurs/Utbildning

SAMMANFATTNING – Två dagar med Jan Gyllensten

Okej, nu ska jag försöka mig på en sammanfattning. Jag har kommit hem från jobbet, sitter här snorig och trött och inväntar lite svalare klimat för att ta en promenad ner till sjön med hundarna och svalka av dem. Ett perfekt tillfälle för att försöka avverka några rader i bloggen först med andra ord 😉

20140522-181157-65517122.jpg

På måndagen var temat ”Hundens mentalitet och beteenden i vardag och träning”. Gyllensten förklarade olika mentala egenskaper för oss och hur det kan påverka hundarnas beteenden och vår vardag tillsammans. Något jag fastnade för var begreppet ”lömska hundar”, där man syftade på egentligen socialt osjälvsäkra hundar men som visar sig snälla och underlägsna och fjäskar för att inte hamna i konflikt med andra. Men när taktiken att fjäska inte funkar och hotet blir större så rinner bägaren över och i panik testar den en annan taktik – och vips så kan utan förvarning ett bett ha skett (allt beroende på hundens tröskel). Dessa hundar uppfattas alltså som lömska, eftersom de först visar ”snälla signaler”, men sen smäller det. Drog flera paralleller i mitt huvud här.

När vi kom in på nerver blev det riktigt intressant. Gyllensten hade fyra punkter som han kopplade samman med nervpaketet; ”Lugn i passivitet”, ”Koncentrationsförmåga” (konsten att fokusera på det den ska även när det blir jobbigt), ”Avreaktion/Återhämtning” samt ”Rätt reaktion på retning”.
När det talades nerver trillade vi in på detta med ljud i träningen och här fick jag mig en tankeställare faktiskt. Idag ligger det lite i tiden att hunden ska vara supermotiverad så att ögonen nästan ploppar ut och hunden spinner runt runt runt i förväntan. Gyllensten önskade att man blandade in lite krav också, som han kallade det, för att få mer balans i träningen. Han förklarade att ju mer motiverad hund, desto mer krav behöver den – annars finns risk att man belönar in hunden i stress. Kan det vara så?
En person i publiken berättade om sin hund som gasade upp sig rejält när den förstod att den skulle få träna skyddsarbetet. (Känner inte aaaaaalls igen mig 😉 ) Då fortsatte han på samma spår och sa att dessa typer av hundar behöver ha krav på sig (lugnt & tryggt – men absolut inte argt, vilket han var väldigt tydlig med att säga flertalet gånger) för att inte bli riktiga vildar.
Slutligen kom vi in på diskussion om avel och Gyllensten uttryckte sin oro över att man verkar fokusera mycket på just kamplust bland dagens brukshundar/tjänstehundar, men mindre på nerver: ”Vem vill köra en bil som går i 400 km/h, där ratten är glapp?”

ÖVER TILL SÖNDAGEN! -”Uppfostran, inlärning, kommunikation, lek och relationsutveckling” hette den föreläsningen. Många nyttiga, men egentligen självklara saker togs upp. Hundar jävlas inte – men de kanske prioriterar annorlunda. Och det är upp till oss att få oss själva eller träningen att ligga högst upp på hundarnas 10-i-topp-prioriterings-lista. Och vad som ligger på denna lista är olika från situation från situation, och det är vår uppgift att se till att vi och det vi gör ligger högst upp. Det som funkade igår i köket är inte alls säkert att det funkar imorgon i skogen. (Egen kommentar: Det kan ju vara både inre och yttre faktorer som hamnar på listan.)

Hur ska en ledare vara då? En ledare kommer endast fram när den behövs och den leder gruppen så mycket som behövs. En bra ledare är lugn, trygg och bestämd – dock aldrig aggressiv. Kom ihåg att aggression är avståndssökande signaler – inte särskilt bra för relationen i det långa loppet, och man bör också komma ihåg att alla hundar är individer och olika känsliga.

Kommunikation – ofta anledning till många hundproblem idag, tror Gyllensten! Jag minns inte hur vi kom fram till siffrorna, men jag har uppskrivet ”2-4% verbal kommunikation” och ”96-98% icke-verbal kommunikation” i mina anteckningar. Han målade upp en hierarkisk trappa där Viskningar (+ knappt synliga fusk-signaler) låg längst ner. Näst längst ner låg Ord. På andra plats fanns Ton/Röst-förändringar och högst upp låg Kroppsspråk. Han menade att man kan behöva kliva upp på trappan och använda sig av starkare kommunikation (=trappstegen högre upp) för vissa hundar. Alla är ju individer och man får läsa av sig egen hund så att den lyssnar, men också så att det inte blir för mycket. En liten notis var dock att när stressnivån höjs, så får man oftast klättra några steg i trappan. Och en mycket stressad hund kommer kanske inte vara mottaglig för något alls. Då måste man först få hunden att ta sig ner några stressnivåer 🙂

Vi övergick till att prata dressyrpolicy, och vad jag förstod så är en ny sådan på G. Han menar att eftersom alla hundar är olika, så blir det fel att ta bort vissa steg från trappan. Vissa hundar kanske man måste höja rösten åt ibland, och vissa hundar kanske man måste visa med hela kroppen eller handgripligen stoppa dem för att det inte ska bli hundslagsmål. Han ser inga konstigheter i att ”väcka” den låsta hunden och ge den ”en knäpp på kinden” som han jämförde det med, för att öppna upp för kommunikation – han är dock tydlig med att säga att det inte är bestraffning det handlar om.

Återigen – hans mantra ”LUGNT, TRYGGT OCH BESTÄMT” följde med genom hela dagen och det är väl det som har fastnat mest tror jag 😉 Han uppmanade oss att våga prova oss fram – så länge vi behåller lugnet. Det viktigaste är att vi lägger in rätt känsla och kroppsspråk i det vi säger, medan de ord vi väljer att använda oftast är mindre viktigt. Föreläsningen avslutades med orden ”Hunden ska kunna, men aldrig veta”. Ja, nog är det viktigt att ha en hund som är öppen i huvudet i alla fall 😀

 

En reaktion till “SAMMANFATTNING – Två dagar med Jan Gyllensten

  1. Bra skrivet! Tack så mycket för det! Gav mig flera intresserade nickningar framför skärmen! Ska rekommendera till mina hundvänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s