Kurs/Utbildning

Stressföreläsning med SWDI

20140528-234646-85606326.jpg

Äntligen! Hade verkligen sett fram emot denna föreläsning och skippade till och med IPO-träningen för den. Ska försöka sammanfatta, då det var önskemål om det 🙂

Han (Tobias) öppnade med att prata om vikten av att inte fastna vid en metod. Se till individen! Lite provocerande sa han också att det visat sig vara hundarna som tränats utan klicker som lärde sig snabbast och dessutom fick ett säkrare beteende. Jag minns inte vad detta var för test eller studie dock. (Det hade känts bra att ha källan.) Han pratade också om socialiseringen som är superviktig för att få en trygg hund, särskilt upp till 12 veckors ålder. Hundarna har en del genetiskt, och får en del via miljön. Denna period är hur som helst avgörande för hur hunden blir som vuxen.

 • Stress uppstår när hunden upplever att den inte kan hantera situationen.
 • All inlärning som bygger på bestraffning innehåller en period av stress – hunden måste VETA vad den ska göra, så att den därför kan ha ett val för att undvika bestraffningen (=utföra det önskade beteendet). Bestraffningen har bara en tillfällig effekt om den inte är mycket kraftig första gången, och den är dessutom effektivare om ett alternativ erbjuds. Nackdelar är (förstås) att hundägaren associeras även med negativa känslor, och att hunden kan bli passiv.
 • Belöning och bestraffning är inte varandras motsvarigheter! Belöning (=glädje, lust) och utebliven belöning (=besvikelse, frustration) är varandras motsvarigheter, precis som bestraffning (=olust, obehag) och uteblivet straff (=lättnad) är varandras. Välj en modell av dessa två att utgå ifrån för att det ska bli så tydligt som möjligt! (Inte svårt att välja vilken modell i så fall!) OBS! Oförutsägbara/okontrollerade bestraffningar leder till stress – och utebliven belöning leder till frustration.
 • Vi måste skilja på fakta och värderingar!
 • Studier på elhalsband har gjorts. Vad jag förstod (förstod jag rätt?), så påverkade det inte hundarna så mycket som man kanske skulle tro, men JA det påverkade ändå hundarnas välfärd. Här kom vi in på diskussion om inte koppelryck egentligen är värre, och Tobias berättade om skräckexempel. Usch!
 • Det som vi alltid fått förklarat för oss som klassiska lugnande signaler är ofta istället överslagshandlingar.
 • Arousal = aktivitetsnivå. Den generella nivån bestäms tidigt, kanske redan i magen hos tiken. Varje aktivitet har en optimal nivå, och varje beteende eller beteendesekvens är relaterat till en viss arousalnivå. Påverkas av förväntningar, belöningar, signaler m.m.
 • DETTA VAR INTRESSANT! Högre arousal ger (håll i er….) smalare fokus! Alltså, ju högre aktivitetsnivå, desto mer fokuserad och noggrann hund. Överför det till spåret, och kanske just IPO-spåret, där många vill ha ett lägre tempo för att få noggrann och fokuserad hund…? 😉 Tobias, som ju är grym på spår i och med det han gör, sa att ingen koppling finns mellan lågt tempo och hög noggrannhet – snarare tvärtom!
 • Hög arousal förstärker/försvagar uttrycket för det hunden känner. En hund med problem vid hundmöten som har hög arousalnivå kommer att vara ännu värre – och tvärtom.
 • Både kraftiga bestraffningar OCH belöningar slår ut hundens korttidsminne!
 • Det ska vara många rutiner på svårstartade hundar – och få rutiner på snabbstartade hundar! (Oftast tvärtom mot vad man får höra) Hundarna startar och lägger in en till växel för varje rutin.
 • Skillnad på kontroll och lugn. Jag kan säga åt min hund att ligga still, vänta på varsågod, sätta sig och liknande – men är den lugn? Oftast inte. Är det lugnet jag vill åt så är det DET jag ska jobba på. Tobias gillar INTE självkontrollövningar och burlekar. Jag fick personliga tips till Lo här som jag kan skriva om en annan gång.
 • Hundarna i självkontrollövningar var sämre än de som gått fritt bakom galler innan en viss övning. De som suttit i självkontrollövning innan exploderade ut när de fick tillåtelse. De som fick vara bakom gallret fritt var också bättre på att hantera en riskfylld situation (t.ex. arg hund).
 • Om hunden utför en uppgift tillräckligt ofta blir beteendet till slut en vana – oavsett belöning.
 • Mycket träning vrider upp stressnivån – allt ska gå så fort idag!

Och slutligen: TÄNK PÅ REFERENSERNA I hundböcker. Oftast väldigt mycket faktafel. Var skeptisk och ifrågasätt i hundvärlden! Och mitt eget tillägg: Läs mer om allt detta i deras bok ”Spårhunden och lukterna” – det står mycket mycket mer än bara spår!

4 reaktioner till “Stressföreläsning med SWDI

 1. Stort tack för detta! Vem är denna Tobias? Väntar med spänning på de personliga tipsen. Det mesta här var helt nytt! Hade som sagt gärna haft källa på grejerna men därför jag undrar vad han har för bakgrund. Står det om stress i hans bok om spår som du tipsar om?

 2. Vad kul att läsa, coolt att inse att man redan visste en hel del om det du skrev och att man tänker ganska likadant kring det!
  Det är så himla nyttigt med stresstänkande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s