Allmänt

Skillnad mellan malle och kelpie

Idag på Facebook blev jag taggad i en tråd där en tjej med kelpie hade mallefunderingar. Jag skrev mina tankar kring likheter och skillnader mellan raserna, och då jag dessutom fått frågan på bloggen här tidigare tänkte jag att jag kan publicera vad jag skrev:

Skurk (min kelpie) och Lo (min malle) har väldigt många likheter. De är båda ”på tårna” och högaktiva, de är explosiva, har lätt till att ”slå över” (gränsen är hårfin) och de var rent djävulska som unghundar. De ger båda allt i träningen och är också duktiga på att dra.

Skillnaden mellan dem är att när Skurk ”slår över” så ställer han sig och skäller. Inte så farligt. Lo skulle nog kunna göra det mesta i de lägena 😛 Hon har snabba reaktioner, går igång på kvicka rörelser och hon har som många mallar, nära till bett. Inte nödvändigtvis för att de är arga, men de har lätt för att använda munnen. Hon har dessutom både stort intresse av att spåra och driva vilt. I vardagen är hon generellt sett mjukare än Skurk, men hon låser sig och är väldigt svår att bryta vid hög retning. Trots allt har ordet hundhållning fått en ny innebörd sen jag skaffade Lo.

Sen bör man tänka på att det finns stora variationer inom rasen i både kroppstyp och egenskaper. Hittar du rätt malle, är beredd på allt jobb, de tänkbara egenskaperna (på gott och ont), ger rätt stimulans och har kunnigt folk nära till hands framförallt, så kan du mycket väl få ett trevligt hundliv med en malle 🙂 Hör gärna av dig om du undrar över något! Själv har jag fastnat för rasen och det blir säkert en till 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s