Hundträning · IPO

Söndag med uppfödarna och massor med tankar

I helgen har Alba varit i Göteborg en sväng, och jag har tagit alla fyra hundarna. Vi har varit ute i skogen men inte gjort så mycket mer. Jag har jobbat lite också. Men mest har vi haft det mysigt och bara slappat faktiskt 🙂

Igår söndag hämtade jag upp Alba vid tåget i Karlstad och sedan for vi till våra uppfödare och tränade spår och skydd. Jättetrevligt och vi fick massor med inspiration och nya idéer till spåret. Jättekul! Det var skillnad på Lo redan i samma spår, om man jämför starten och slutet. En sak jag får i bakläxa är att jag lagt för korta spår. Lo behöver långa för att komma igång och hinna komma i rätt sinnesstämning. Lugn, ordning och ramar ska vi få in även i spåret!

Och så ska jag tänka om lite igen. Jag har ju tex fått höra att man ska lägga näring vid spårstarten för att hunden ska komma in i rätt tänk osv. På Lo har det ju istället motsatt effekt. För hon är redan i spårbubblan så fort hon kommer till spårmarkerna och tas ut ur bilen. Näring vid spårstarten får henne bara att gasa upp sig ännu mer. Istället för att noggrannt spåra första sträckan så kastar hon sig framåt, för hon vet ju att det alltid ligger näring där. Så himla självklart, men då jag är ny på IPO-spår så har jag ju såklart lyssnat på råden jag fått. Inget fel med den metoden i sig – men på MIN hund blir det fel. Man lär sig hela tiden, och det är så fascinerande hur olika alla hundar svarar på metoder. Sjukt intressant!

Det är så kul att sitta och prata med mallefolk, träffa Los mamma och bara se hur andra mallar beter sig. Alba och jag har också pratat en del om detta med mallar vs andra hundraser. Nu menar jag inte att mallar är en art för sig eller något sådant konstigt, men det finns ju vissa ofta förekommande drag hos mallarna som inte är lika märkbart förekommande hos andra raser. Hur hanterar man det? Eller låter man det vara? Hur mycket ska man in och peta i? Någonstans bör man nog inse också att man har den hund (ras) man köpt och då medföljer vissa egenskaper. LIksom varför försöka göra om en hund till en annan sorts hund när den uppenbarligen inte är sån? Bara för att folk ”förväntar sig” att en hund ska vara på ett visst sätt.

(För övrigt så fick Skurk också spåra, och han fick faktiskt beröm för vad fin och låg nos han hade. Kul att höra ju, som den gamla bruksspårare han är!)

2 reaktioner till “Söndag med uppfödarna och massor med tankar

  1. Det låter som en grym helg! Hade varit mycket intressant om du ville utveckla tankarna kring malle som ras. Känner densamma kring rottweiler, men hade varit roligt att höra hur just du menade!

    1. Det vi bollat kring är mestadels gällande passivitet och vardag. Tex om man ska träna sin andra hund och mallen ligger vid sidan av – kan jag då kräva av den att den ska ligga och vara LUGN och helt avslappnad, eller är det viktigare att den ”bara” ligger tyst och stilla?
      Eller om man är ute och går, måste man sträva efter att kopplet hänger slakt och hunden är genomlugn vid diverse synretningar, eller bör man nöja sig med att hunden”håller sig i skinnet” och går med mig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s