Allmänt

Hundliv och civilliv

Jag ångrar aldrig att jag skaffat hund. Hundarna har hjälpt mig så mycket. Jag har inte bara fått en trevlig hobby – jag har fått något att brinna för. Jag som tidigare var så blyg att jag knappt vågade lyfta luren har blommat enormt efter att jag fått ta olika ledarroller i kurser och ideellt arbete, och inte minst av alla hundägare man träffat. Jag får tänka, vara pedagogisk och kreativ när jag tränar hundarna och det är verkligen stimulerande och utvecklande. När jag mått piss och känt mig ensam har hundarna funnits där. Alltid. Och när jag varit så nere att jag bara velat sova igenom dagarna är det hundarna som fått mig att ta mig upp. De ser till att jag tar mig ut till skogen eller klubben när tankarna och känslorna blir för jobbiga. De får mig att känna lugn och energi på samma gång. De peppar när jag är nere och lugnar mig när jag skenar iväg. Och kärlek. De ger mig kärlek.

Så, som jag skrev från början – jag ångrar ALDRIG att jag skaffat hund. Jag ångrar aldrig mina älskade fina fyrbeningar. Men ibland känner jag att jag vill vara Petra. Jag vill vara jag. Vem är jag utan hundarna? Jag skaffade hund som 12-åring och har haft ansvar från början. Flyttade hemifrån (med hund) som 16-åring. Jag har inte levt utan hund, haft en vardag utan hund sen dess. Mitt liv är, och har varit, helt anpassat efter hundarna.

Idag bor jag ensam, jobbar deltid och har ingen daglig hundvakt. Ekonomin är inte den bästa. Och har hundarna varit ensamma en dag när jag jobbat kan jag ju inte lämna dem igen. Så det blir liksom jag och hundarna. Återigen – jag tycker verkligen inte illa om hundarna, men ibland blir det ju ensamt. Och hundarna kan ju inte vara min identitet. Ibland känns det som att det hade varit lättare om jag bara valt raser som är billigare i drift, tar mindre plats, kräver mindre och som är både lättare att få hundvakt till eller ta med hem till folk. Så att man kan få ha ett annat liv också ibland. Sen skäms jag för att jag tänker så och vet att det bara är en period. Och jag jobbar på det. En dag vet jag att jag kommer ha bättre ekonomi. En dag kommer jag bo annorlunda. En dag kanske jag har hundgård. Kanske till och med en sambo? Hur som helst så fortsätter man ju anpassa sig. Eller, jag gör det i alla fall.

För att det är värt det.

IMG_2382.JPG

4 reaktioner till “Hundliv och civilliv

 1. Du er ikke den eneste som tenker sånn innimellom, og det må være helt greit. Selv om man har hunder, aktive hunder, så må man også få lov til bare være seg selv uten hund også noen ganger. Og man må få være bare seg selv uten hund, uten å ha dårlig samvittighet for det 🙂

 2. Sådär tänker nog alla Petra. Jag har sambo, hundgård, vi har bra ekonomi, hus med tomt men ÄNDÅ har jag samma tankar som du. Vi har svårt att vara borta (malle vs reserverad amstaff), Jaga är i omgångar en sällskapshund och det skäms jag för men orken tryter och motivationen är noll, jag vill kunna ligga i soffan en hel kväll efter jobbet, jag vill ligga i sängen en hel helg, jag vill vara borta en hel dag utan att ens tänka på hundarna.

  Det är nog problemet med civilliv vs hundliv med aktiva och krävande raser.
  Det är naturligt att känna såhär, alla gör det och tack och lov så går det i omgångar.

 3. Känner igen mig !!
  Speciellt nu när man har studier vid sidan av. Det är tuffare än vad man först trodde. Man vill hinna plugga, hinna träna både sig själv och sina hundar. Man vill hinna umgås, skapa sig en identitet utanför hundlivet. Hundvakt är supersvårt att hitta när man inte rotat sig in här ordentligt än.
  Det är svårt, JÄTTESVÅRT att få allt att gå ihop. Och jag kan med handen på hjärtat säga att det inte alltid har gjort det. Långt ifrån. Men hundarna lider inte av det. Jag försöker istället bara ha kul med hundarna när jag har mycket att göra, och det blir dom minst lika nöjda och glada av som ett träningspass!

  Jag är helt övertygad om att hundarna älskar sina liv, men framför allt älskar dem DIG !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s