Kurs/Utbildning

Heldag med Towa Lindh

10653541_10152583037657858_6962620641852764171_n
Hannah & Gosa får hjälp av Towa.

I lördags var det äntligen dags med heldagen för Towa Lindh som jag anordnat på klubben. Det började med lydnadskurs och avslutades med föreläsningen. Det var tänkt att jag skulle deltaga med hund, men eftersom Lo börjat löpa och jag inte heller hade någon direkt motivation så bestämde jag mig för att vara med som åhörare istället och därmed kunna vara helt fokuserad på allt som hände inne i träningshallen. Fördelar det också 😉

Jag vet att det finns flera som efterfrågar rapport från dagen, och jag ska sammanfatta det jag tycker är det viktigaste. Som alltid när jag vill återberätta från kurser och föreläsningar så tar det emot lite. Man vill ju liksom inte spoila för mycket, utan jag vill fortfarande uppmana folk till att faktiskt gå kurs så att instruktörerna får betalt 🙂

Towa börjar träna valpen tidigt och tränar vid mattillfällena. Det blir ungefär 3-4 snabba pass per dag. Hon fokuserar mycket på vardagen och vardagslydnaden under hela hundens liv. Här är ett axplock av viktiga punkter för grundträningen:

 • Bygga hunden, ge självförtoende och skapa trygghet
 • Frikommando
 • Brytkommando
 • Krav & belöning
 • Vara bland andra hundar och lära sig hundspråk
 • Vikten av vardagslydnad
 • ”Lägg dig”
 • Lära in olika rörelser för att lära sig kroppskontroll
 • ”Tända och släcka-övningar”
 • Vad behöver jag utveckla mest hos individen? Gasa eller bromsa?
 • Loss
 • Byta miljöer
 • Tänk kedjor tidigt
 • Beteenden och rörelser lärs in utan kommando

Towa använder sig av mycket hjälper i sin träning och belönar rätt beteende, men säger också till när det blir fel. På så sätt blir hunden tryggare. Visst kan hon låta hundarna ”tänka själv” också, men hon visar och begränsar inom vilket område då. Fastna inte i något lockande och hjälp inte heller en hund som blir passiv! Hon är noggrann med att hundarna förstår att tystnad alltid är positivt. Tystnaden betyder att hunden gör rätt, vilket hunden är med på eftersom den vet att den blir avbruten om den gör fel.

Något som är väldigt skönt när man går kurs för henne, är att hon är så avslappnad och pratar om att inte krångla till det. Funkar det så funkar det, vad gör det om det blir fel? Hon tog upp skillnaden i känslan när man tränar t ex skogsarbete och jämförde det med lydnadsträningen. Varför är man så avslappnad och prestigelös i skogen, medan man blir så otroligt noggrann med detaljerna och blir rädd för att göra fel så fort det handlar om lydnad? Värt att ta sig en funderare om. Varför är specialen ofta roligare än lydnaden liksom?

Ha inte för mycket detaljer och fastna inte i ”belöningsträsket” där hunden bara kan göra en sak och sedan inte kan fortsätta jobba utan belöning. Träna kedjor. Därmed inte sagt att belöningar är dåliga – nej tvärtom så pratar hon mycket om att belöna och att inte vara rädd för att göra det rejält! Hitta vad just din egna hund gillar och våga belöna även om utförandet inte var jättebra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s