Kurs/Utbildning

Sporting Dog Seminar

image

I lördags tog jag ledigt från jobbet och for till Göteborg för att besöka Sporting Dog Seminar. Kvällsjobb innan, och en timmes sömn, var inte riktigt optimalt för en hel dag föreläsningar och nästan sju timmar i bil, men jag gjorde mitt bästa 😉

Det märktes att arrangörerna ansträngt sig och att de haft en fin vision, men tyvärr upplevde jag att det inte gick hem hela vägen. Det var en stressig dag, små lokaler, vanliga stela stolar och inte ens bensträckare mellan föreläsningarna. Tiden kändes inte rättvist utdelat heller. Jag hade velat höra mer än en föreläsning på strax under en timme från de erfarna föreläsarna. Jag fick inte med mig så mycket nytt som jag hade hoppats på. Arrangörerna ska däremot ha cred för fint välkomnande med goodiebags, nyckelband runt halsen, och allt gratis kaffe och lunch som det bjöds på! Och stort tack för att de anordnat detta och gett oss möjlighet att få uppleva detta.

Simon Prins är en duktig holländsk polishundtränare som ligger i framkant rent inlärningsmässigt, men dessvärre pratade han i princip bara om grundläggande saker, så som positiv förstärkning/straff och negativ förstärkning/straff. Han visade också på vilka namn som varit stora för djurträningen över tid och visade videoklipp. Himla roligt att få höra en polishundstränare förespråka positiv förstärkning i alla fall! Han visade en bild i sitt bildspel. Bilden visade på en väg, och om hunden höll sig mitt i vägen fick den förstärkning. Gick den snett ignonerade han. Var hunden helt galet fel och utanför vägen stod det konsekvens. Det viktigaste i hundträningen är att hunden ska känna att den har val. ”Manage the environment or the consequenses”.

Jan Svensson från Royal Canin pratade foderlära och det var riktigt intressant då jag har mycket mer att lära på den fronten, framförallt när det gäller hård träning och tävling. Jag noterade en hel del faktiskt, väl medveten om att han kom direkt från arrangerande hundfoderföretag 😉 Det viktigaste näringsämnet är VATTEN – och visst försvinner lätt vatten i alla foderdiskussioner. Ack så viktigt, och ännu mer viktigt för arbetande hundar. En hund på 20-25 kg ska dricka minst 1,5 liter per dag. Vid arbete eller tuffare väder ännu mer.
Jag har ju funderat lite på hur jag ska förbereda hundarna inför hårdare träningspass, och jag vill ju inte ge ett mål mat för nära inpå. Lättsmälta kolhydrater och vatten innan och efter träning, om jag förstod det hela rätt. 1,5-2 g kolhydrater/kg kroppsvikt. För bästa återhämtning ska hundarna få något i sig inom 30 minuter efter sitt pass. Jag fick med mig lite prover på energigodis och ska fundera vidare kring hur jag väljer att utfodra hundarna vid tuffare träning eller tävling.

Dr Jerry Vanek pratade om skuldrorna, som ofta är utsatta för draghundar. Han visade på hur man kunde träna och rehabilitera detta. Mycket kunnig man!

Marie Söderström hade mycket kunskap, men tyvärr hann hon inte gå igenom hela sin föreläsning, utan fick bryta mitt i sitt bildspel. Hade sett fram emot frågestund med henne. Något jag tar med mig från föreläsningen är att känna pulsen på hundarna, vilopulsen. Ju snabbare pulsen börjar sänkas efter fysisk aktivitet, desto bättre kondis. En vältränad frisk hund kan ha 35-40 slag/minut i vilopuls. Och maxpulsen för en hund kan vara 340 slag/minut! Jisses, det är mycket mer än en människa!

Egil Ellis pratade om sitt liv i Alaska, om alla stora tävlingar han vunnit och om hans hundhållning och hundträning. Därefter pratade Mats Petterson om hans resa under tuffa Iditarod på 1000 miles i Alaska. Inspirerande att höra dem båda och att få se alla härliga bilder och videoklipp!

En reaktion till “Sporting Dog Seminar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s