Allmänt · Drag · Hundträning · Kurs/Utbildning · Tävling · Vandring/Friluftsliv

Året 2017

fb_img_15140728415511411056143.jpg
Nästan hela skaran av Karlskoga BHK’s tävlingsekipage! Draghundsverksamheten har verkligen växt hos oss!

 

Minns att jag skrev årsresumé för 2016. Det är drygt ett år sen men det känns som att det var mycket längre sen än så. Det känns liksom som att det hänt så mycket under 2017 att det inte riktigt är rimligt att det bara varit 365 dagar som fyllts. Okej, lika bra att vi börjar!

I februari, på årsmötet på min klubb (Karlskoga Brukshundklubb), fick jag utmärkelser för mitt fleråriga engagemang. Utmärkelser från såväl min lokala klubb, som distriktet och förbundet. Wow! Jag är ju ändå relativt ung men jag började arbeta ideellt redan på högstadiet, så det har blivit en del år nu. Just detta år har jag suttit som sekreterare i styrelsen, som PR-ansvarig samt som sammankallande i dragsektorn.

I mars arrangerade vi skidteknikkurs i Hällefors. Superkul! Samma månad pajade tyvärr mitt knä efter en löprunda. Jag besökte sjukgymnastiken för detta och fick löpförbud. Sen dess har jag faktiskt inte uppehållit rehabträningen. Annat kom i vägen och jag övergick helt till cyklingen istället.

Våren kom och barmarken likaså! Vi arrangerade klubbläger i drag. Vi deltog på kommunens föreningsdag och visade upp drag för stadens invånare. Vi arrangerade vår första tävling – canicrosstävlingen Villingsbergslöpet. En liten och mysig tävling som gav oss mersmak och träning inför att arrangera höstens betydligt större tävling Halloweendraget. Då jag själv var arrangör fanns det inte tid för mig att tävla, men min hurtiga pappa lånade både Skurk och Lo och sprang ett varsitt lopp med dem och placerade sig på tredje plats i båda loppen.

Under sommaren blev det inte så mycket ren dragträning, men däremot följde vi med hundfysioteraputen Patrik ut på sjön och simtränade hundarna ett par gånger. Vi vistades i skog och mark, klövjade och vandrade. Jag tekniktränade och cyklade en hel del även utan hund. Höll två nybörjarkurser i drag på andra klubbar.

Framåt hösten när det svalnat drog tävlingssäsongen igång i vanlig ordning. Jag fokuserade på Lo och lånade därför ut Skurk under tävlingarna till Hannes, en fantastiskt duktig 11-årig klubbkompis. De är så himla fina ihop, en sån match!
Tidsträningen i Hällefors var först ut. Jag fick hänga på bromsen för att inte köra på Lo, som kändes väldigt trött, och vi gjorde vår sämsta prestation någonsin. Veckan senare startade vi motionsklassen på galet leriga Crossdraget och då vann vi och fick dessutom en bra tid, jämfört med A-hundarna i tävlingsklassen. All teknikträning hade verkligen gett resultat! Vi ställde senare upp på Dubbeldraget men jag valde att stryka Lo då jag inte kände igen henne. Hon låg inte på som hon brukar och kändes…. svag? Utredning hos ReDog och veterinär påbörjades. Massor av prover togs men det enda de hittade var ett förstadie till spondylos vid bröstbenet.

Under denna tid assisterade jag Anna under hennes kombinerade grundkurs- och gröntkort-kurs i drag. Som alltid är det väldigt givande att få se olika hundraser och olika ekipage utvecklas och ha roligt i den här sporten!

På grund av Los utredningen blev det självklart inget tävlande för Lo på Barmarks-SM, men det hindrade oss inte från att åka upp och heja och att utforska Faluns fantastiska cykelmöjligheter. Skurk tävlade med Hannes (i A-klass!) och de placerade sig på 6:e plats dag 1 och på 4:e plats dag 2. Wow! Själv hoppade jag in i stafetten med Skurk för skojs skull och det var en rolig upplevelse att få tävla med honom. Och så startade jag ju faktiskt barnklass med Hannes lillasyster Bianca också! Så på sätt och vis fick jag ju tävla ändå 😉

Annat som hänt under hösten är att jag blivit med skåpbil! Närmare bestämt – en stor Transporter som får plats med både burar och cyklar och massor med packning! Nördigt va! 😀 Jag har också haft en greyster på lån för att känna på ”rasen” och det var kul! Det kändes varken läskigt att cykla efter honom eller som att han var ”för stor i vardagen”, vilket jag trott innan.

I november arrangerade vi tidigare nämnda Halloweendraget. Har för mig att det blev ungefär 117 anmälda till slut och vi hade deltagare från både Sverige och Norge. Banorna blev hyllade och arrangemanget gick bra, även om det förstås finns saker att förbättra till nästa gång. Jag debuterade som tävlingsledare och hade därför inte tid att tävla själv, men Hannes & Skurk tävlade.. och så tog jag mig faktiskt tid att ställa upp i barnklass med Bianca igen! 😉

I början av 2017 blev det en del bruks. Det var svenskskydd, sök, uppletande, lydnad och till och med något spår. Även om jag finner tjusning i de grenarna så har jag längs vägen insett att draget kommer så mer naturligt för mig. Jag är en tränings- och friluftsmänniska. Det är fysträning och skog och cykling som jag brinner för. Därför har jag känt att jag drar mig allt mer och mer bort från bruks- och lydnadsvärlden. Och det får vara helt okej, det är ju min fritid och livet är kort. Varför forcera fram något som inte känns helt rätt? En följd av detta är att jag gått två utbildningar på temat tränarskap (idrott) hos SISU Idrottsutbildarna, och planen är att gå vidare med detta nästa år.

Nästa år har jag fler roliga planer och samtliga rör alltså enbart draghundsporten! 😉 Har avsagt mig alla ideella uppdrag förutom dragsektorn. Jag har rensat i mitt liv och kommer att ge mer utrymme för min och hundarnas träning framför att fokusera på att skapa träningsmöjligheter för andra. Det är min tur nu. Arrangerar i alla fall ett träningsläger för Igor Tracz och så blir det en ny tappning av Halloweendraget 2018. Och så blir det som sagt mer utbildning på området idrott och draghundsport. Något annat har jag inte bestämt. Inga mål prestationsmässigt är satta, utan det vill jag låta komma längs vägen i så fall. Lo har fått klartecken från veterinärerna att påbörja träningen igen lugnt och försiktigt och se hur hon svarar. Håll tummarna för oss! Vi är sjukt taggade för nästa år och hoppas att ni också är det!

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till underbara Pondusfoder som ger oss energi och stöttar oss konstant. Ni är bäst! Vill ni förresten träffa mig så kommer jag att finnas i Pondus monter under lördagen 6 jan på MyDog. Kanske vi ses?

Ponduslogga

Nu önskar vi er en fridfull jul och ett gott nytt år! ❤
Här kommer året genom bilder!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s