Allmänt · Drag · Frågor · Fysträning

Q&A

Hej allihopa! Jag får ofta frågor från er som följer oss, vilket är superskoj! Jag kände att jag ville ta mig tid och svara ordentligt nu, så jag frågade vad ni undrade på vår Instagram (@CANICRAY). Så här kommer de – era frågor tillsammans med mina svar! Hoppas ni gillar det 😀

”Hur kommer man igång? Var kan man vända sig?”
All info om draghundsporten finns hos Draghundsportförbundet. Där finns också en lista med anslutna föreningar, så att du kan kontakta den verksamhet som ligger dig närmast. Jag rekommenderar också att gå med i facebookgruppen ”Draghundsfolk och hundmänniskor”. Där finns mycket kunskap!

”Vad är grönt kort och hur får man det?”
Grönt kort är en kurs som är obligatorisk om man vill starta i tävlingsklass i draghundsporten. Jag rekommenderar att man går den oavsett om man tänkt tävla eller inte, eftersom att den innehåller mycket bra information för alla som tränar. Du går kursen en gång och sen gäller den för resten av ditt liv. Du kan välja att gå kursen online eller på plats hos en grönt kort-instruktör. All info om detta finns hos Draghundsportförbundet. Vi i Karlskoga Brukshundklubb har arrangerat några grönt kort kurser varje år. Jag håller inte i detta själv, men Anna och Patrik som arbetar tillsammans med mig i vår dragsektor gör det. Maila oss på drag@karlskogabhk.se för förfrågan.
Ett litet sidospår – men jag rekommenderar verkligen att satsa på grönt kort och tävlingsklass. Då får du tävla i en klass anpassad för just dig och din hund. I motionsklassen kör nämligen alla mot alla – damer som herrar, unga som gamla, alla raser mot alla, och ibland till och med löpare mot cyklister. I tävlingsklass blir det alltså mer rättvist motstånd.

”Vilket midjebälte rekommenderar du?”
Ett som har benremmar och är minst 7 cm brett i ryggen!
Midjebältet ska sitta på plats över höftbenen för att inte ge belastningsskador på dig (tro mig, dragkraften påverkar dig! 😉 ), och det är faktiskt också så att det är där du är som starkast. Den ska alltså inte sitta uppe i midjan, som man kan tro på namnet. Benremmarna hjälper till att hålla bältet på rätt plats. Att bältet ska vara minst 7 cm brett är för att du inte ska behöva köpa nytt bälte OM du sen skulle vilja tävla, men också för att jag anser att någon form av ryggstöd är en god idé – oavsett tävlingsambitioner eller ej.
Det finns olika typer av midjebälten och jag skulle råda dig att åka iväg och testa ett gäng för att se vad du själv föredrar. Jag gillar bältesvariantena som liknar klättersele mer än trosmodellen (som går under namnet kasslermodellen här hemma 😛 ), men det är verkligen bara en smaksak. Vill du kunna tävla på skidor så måste kroken på bältet vara öppen. Exempel på märken som tillverkar midjebälten är Zero DC, Non-Stop, Sundpro och Neewa. Jag använder denna.

”Vilken lina rekommenderar du?”
Personligen föredrar jag tjockare linor i tygvariant framför de smalare i polyeten. Dels tycker jag att de smala i polyeten riskerar att göra mer skada om de skulle råka skära in i kroppsdelar och dessutom har de jag haft slitits lättare. Jag har dock flera olika linor av olika längder och material. Vissa har tyngre expander i och blir tyngre att dra, och andra har lättare expander. En liten hund skulle jag ha en lättare expander till. Ska du tävla så bör du ha rätt längd på linan (2,5 m i utdraget läge borde funka till alla klasser – men dubbelkolla först!) samt se till att den enda metalldelen som sitter på är pistolhaken du fäster i hundens sele. Här är min favoritlina!

”Vilken sele rekommenderar du?”
Först av allt – det finns inga bra eller dåliga märken/modeller. Olika modeller är anpassade för olika kroppsform. Välj den som sitter perfekt på just din hund – d.v.s. inte den som är snyggast eller den som din kompis har 😉 Har du tur så kan du köpa en färdig sele i standardstorlek – annars får du måttbeställa. Det är av största vikt att selen sitter korrekt på din hund även om du är nybörjare. Inte skulle väl du själv börja löpträna med en foppatoffel och en klacksko på fötterna? Nä, vi vill ju att hundarna ska lära in RÄTT rörelsemönster och vi vill heller inte att de ska få negativa minnesbilder av att dra. Det ska vara roligt och smärtfritt! Har du vägarna förbi Karlskoga så brukar jag rekommendera att svänga in på Thomas Zoologiska för att få hjälp med utprovning av selar. Fråga efter Lisa!

”Hur vet man om selen sitter rätt?”
Jag tycker att jag ofta hör människor gå efter var selen slutar som måttstock för om selen är lämplig eller ej. Så som jag är lärd, så kollar jag nästan denna punkt sist. Eller, det finns åtminstone fler punkter att ha i beaktning. Som t.ex. att selen ligger mitt på bröstbenet (ja, vi vill att dragselen ska ligga på skelettdelarna – INTE på mjukdelarna), att den är tillräckligt vid i halsen så att hunden kan andas ordentligt, att frambenen inte blir hämmade i rörelserna och att dragselen ligger just över revbenen och inte skär in i några mjukdelar. Bakben och höft ska förstås även kunna röra på sig som vanligt och inte hämmas av något band. Observera att du måste ha drag i selen när du tittar på hur den passar, så dra i den! Tillverkarna Björkis har en bra guide kring vad man ska gå efter när man väljer sele här. Har du svårt att avgöra själv, så fråga någon som kan DRAGHUND. Generellt sett upplever jag tyvärr att butikspersonal inte är riktigt specialiserade på detta.

”Var har du köpt ditt dragfäste?”
Mitt dragfäste kommer från Kickbike.se och är måttbeställt till just min cykel.

”Håller du kurser?”
Sparsamt. Hittills har det blivit ett par stycken om året. Jag tycker att det är jätteroligt att hålla kurs, men det görs utöver mitt ordinarie jobb och jag tjänar inga pengar på det, så tiden får styra. Håller jag kurs så gör jag det i egenskap av Karlskoga Brukshundklubbs dragsektor. Förfrågningar hänvisas därför till drag@karlskogabhk.se . Var gärna tydlig med dina önskemål i mailet. Kan inte jag så kanske Mari, Anna eller Patrik som sitter med mig i dragsektorn kan.

”Tränar du bara drag med dina hundar? Tänker malinois hör man ju behöver väldigt mycket mental aktivering också för att inte riva allt i sin väg?”
Bra fråga! Jag skaffade båda mina hundar för en helt annan typ av träning och jag höll på med både lydnad, bruks och IPO från början. Sen fastnade jag för draget och det blev mer och mer drag…. och mindre och mindre av de andra grenarna! Ärligt talat har jag inte märkt någon större skillnad på hundarna sen jag bytte aktivitet. De vilar här hemma oavsett. Om det handlar om att de anpassat sig till vårt ”nya liv” eller om det är så att de faktiskt får mental stimulans fortfarande fast i annan form låter jag vara osagt. Jag vågar nog i alla fall påstå att våra aktiviteter idag ger någon typ av mental stimulans, så helt utan blir de ju inte. Det tar mer än man tror på hjärnan att bära klövjeväskor, att vandra i timmar, att utforska nya stigar i skogen, att mentalt pressa sig genom ett tufft arbetspass eller att hänga på dragträning tillsammans med massor av andra hundar och människor också. Kanske inte som ett halvdagspass ute på klubben med lydnad följt av både spår och uppletande, men tillräckligt. Å andra sidan upplever jag inte att det är några andra aktiviteter än drag- och fysträning där mina hundar VERKLIGEN får ta ut sig rejält på riktigt och gå all in. De har mycket fysisk energi precis som jag och vi mår verkligen toppen av att få ta i så att vi nästan storknar. Och det har vi möjlighet att göra ofta nu för tiden 😀

”Vad gör du för uppvärmning/nedvarvning?”
Som standard går jag 10-15 min koppelpromenad både innan och efter aktivitet. Det bästa är dock att få uppvärmningen att likna den kommande aktiviteten så mycket som möjligt, så att t.ex. gradvis stegra intensiteten i uppvärmningen är smart. Eller att lägga in tempoväxlingar.

”Hur håller du deras kropp frisk?”
Så gott som dagliga promenader i terrängen! Håller efter med anpassad fysträning, likväl som att jag känner igenom dem och ser hur de känns i kroppen. Det är något jag själv blivit bättre på med tiden, men det är svårt i början innan man vet hur det ska kännas. Ibland har jag också genomgångar hos kunniga hundfysioterapeuter och hundmassörer för en mer djupgående kontroll. Borde vara bättre än vad jag är idag på att massera regelbundet här hemma. Ger också ett bra foder. Och såklart värmer jag upp och varvar ned, och ser till att hålla kropparna varma.

”Har du testat kickbike någon gång? I så fall undrar jag för-/nackdelar mellan cykel och kickbike.”
Javisst, jag har testat scooter flera gånger! (Kickbike är ett märke på scooter) Jag tycker att det är roligt och kör man fler än en hund är det scooter som gäller. Skulle gärna ha en scooter också för variationens skull. Anledningen till att jag valt att satsa på cykel är för att den i mina ögon är mer mångsidig. Jag cyklar nämligen en del utan hund både ute i terrängen och på teknikbanor och med hundarna lösa, och någon gång har jag använt cykeln som transportmedel också. Mountainbike har tack vare draget blivit ett eget intresse för mig…. Ja, och så är det ju det där med att cykel går lite snabbare 😉

”Om man vill börja dragträna, vilken typ av cykel behöver man om man vill köra både på grusvägar och lite i skog?”
Kul att du vill börja dragträna! Jag skulle definitivt rikta in mig på en mountainbike. De finns både med fulldämpning (full suspension) och med dämpning endast fram (hardtail). Om man ska ”hård-dra” det så är HT lite mer för fart, medan FS är lite mer för tuffare terrängcykling. Jag har själv en HT och det verkar vara det vanligaste inom draghundsporten.  De är dessutom ofta billigare. Större hjul rullar snabbare, så jag skulle rekommendera 29 tum. Är du kort så kanske du känner dig mer bekväm med 27,5 tum dock. Du behöver också ha bra bromsar, både fram och bak. Hydrauliska skivbromsar funkar i alla väder och kräver inte så mycket underhåll. Om jag stod i valet mellan två cyklar för samma pris skulle jag hellre satsa på en bra begagnad än en ny billigare.

”Hur mycket tränar ni? (frekvens, längd, belastning etc)”
Min grund har alltid varit så gott som dagliga skogspromenader med lösspring. Utöver det har vi hittills kanske snittat på runt fyra träningsdagar i veckan, och då har nog drygt hälften varit dragpass och andra halvan varit fyspass. Dragpassen är oftast ca 5-10 km och DW-passen (dragweight) är runt 1-5 km beroende på hur mycket vikt de drar och vad det är för underlag & lutning. Lösspring bredvid cykeln har de följt med på upp till 25 km hittills. Klövjeturerna kan vara allt från några kilometer till halvdagsvandringar. Vad gäller DW så har jag börjat med 10% av kroppsvikten, och vid klövjeväska så har jag börjat med 4-5% av kroppsvikten. Sedan har jag ökat antingen träningstiden, underlaget eller vikten – successivt förstås och med hundarna i fokus.

”Hur tänker du när du lägger upp träningspass?”
Jag utgår alltid ifrån hur min målbild ser ut. Vad ska hunden göra, hur länge, i vilket tempo och med vilken belastning. I mitt fall har det varit att springa i drag framför cykeln så fort som möjligt medan jag trampar, ca 25-30 km/h, i en varaktighet av 10-15 min. Därefter funderar jag på vilka förmågor hunden behöver för detta och hur mycket av det? Är det uthållighet, styrka, snabbhet, balans eller kroppskontroll? Eller en kombination? Och i så fall, vilken typ av dessa förmågor är det som behövs? Utefter det har jag anpassat träningen, mixat, provat mig fram, ändrat, provat igen… Jag får hela tiden nya infallsvinklar och idéer 
samtidigt som jag läser av både hundarna och resultaten. Ofta har jag alltså bytt från både plan A och plan B längs med vägen. Så har jag tänkt inför tävling förut i alla fall…. Men så har jag ju en förkärlek för träning där jag kan kombinera både min och hundarnas träning också, så det är ytterligare en aspekt jag vill lägga in. Jag gillar att kämpa uppför en backe eller sandtag tillsammans med dem, att cykla i tuff terräng medan hundarna springer lösa, att köra gemensamma intervaller, att ge oss ut på vandring med vandringsryggsäck och klövjeväska eller kanske att paddla kanot medan hundarna simmar. I första hand är de faktiskt ju mina träningskompisar och vi gillar att uppleva saker tillsammans. Jag tror också mycket på variation och en bra grund året om, men där har jag mycket att jobba på för att åstadkomma en bra balans. We live and we learn 😉

 

img_20180101_150625_663974021618.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s